15 mars 2011

Fukushima

Så bisarrt att sitta trygg i vårsolen och höra rapporterna från det ofattbara. Hur förhåller man sig till det helvete som japanerna befinner sig i? Det välordnade samhället helt upp- och nervänt, död och förödelse och så denna kamp mot klockan och kärnkraftverken som aldrig, aldrig får gå sönder.
Det skulle ju inte gå sönder.

Jag har inte skrivit om kärnkraft här på bloggen tidigare. Faktum är att att jag inte vet vilket ben jag ska stå på. Nej, jag tycker inte att kärnkraft är bra. Vilken tänkande individ skulle kunna säga att kärnkraften är framtidens energilösning? Avfallet som måste förvaras säkert i hundratusen år, och så riskerna för olyckor. Inte okej.

Men sedan har vi klimatet, och om någon vill så kan jag övertygas att acceptera kärnkraften eftersom den inte släpper ut växthusgaser. I valet mellan fossilbränsle och kärnkraft tror jag ändå att kärnkraften vinner på att helt enkelt vara minst dålig.

Men man måste inte välja varken kol eller kärnkraft. Det finns förnybara energikällor, som bekant. Tänk om Fukushima blir sparken i baken till dem som har möjlighet att satsa ärligt och helhjärtat på att utveckla och införa mer förnybart? Det måste gå.

Inga kommentarer: