3 mars 2011

Skärpning TV-kockar

Den här artikeln från Naturskyddsföreningen måste jag ju länka till: TV-kockar, sluta tillaga jätteräkor!
"Och låt oss för all del slippa antibiotikauppfödda, vattenfyllda och klimatvidriga jätteräkor på bästa sändningstid. Skona oss från smakupplevelser som sargar ekosystem och sabbar fattiga människors möjlighet att försörja sig och sina familjer. Den beska eftersmaken går inte att dölja med vitlök och chili."
Ja, visst hajar man till varje gång man ser det. Och jag väntar alltid på att någon åtminstone ska påpeka att det är en dålig idé men så är det ju aldrig. Inte för att jag tittar på så mycket kockprogram, men jag har stött på scampimatlagning flera gånger på sistone.

Och så fick jag hicka när jag zappade förbi Stjärorna på slottet i julas och får se Niklas Strömstedt stå och tillaga gåslever. Gåslever!

Så här: Gåslever är av djurskyddsskäl förbjudet att framställa i Sverige och flera andra länder, men tillåtet att importera t ex från Frankrike. Om du inte vet hur det går till (eller har förträngt för att det är så vidrigt), kommer här en snabbkurs direkt från Wikipedia:

Gäss eller ankor tvångsmatas enligt en metod som på franska kallas gavage vilket innebär att ett långt rör körs ned i djurens matstrupe och därefter pumpas en fett- och kolhydratrik matblandning ner i strupen via röret. Detta upprepas två till tre gånger om dagen i ungefär en månads tid innan fåglarna slaktas. Den onaturligt stora mängd mat fåglarna dagligen tvingas äta gör att stora mängder fett lagras i levern. Levern blir onaturligt stor och får sin karaktäristiska smak. 


Ja, jag fattar att alla som syns i media inte kan ha koll på allt och vara hundra procent PK hela tiden. Kolla bara på alla som blivit tagna på bar gärning med pälsbollsmössan. Men ändå... Man tycker att kockarna som jobbar med mat dagligen skulle ha lite koll.

Varför man aldrig aldrig ska köpa jätteräkor

2 kommentarer:

David Vrensk sa...

Det finns snäll gåslever (TED Talk) också, och det är dessutom en fröjd att höra om det. Sedan vet jag inte om man kan få tag i den någonstans.

Anonym sa...

Ser att det står att du brukar läsa bloggen "Dyrare mat Nu!" men den sajten verkar inte riktigt frisk eller aktiv längre, så du vet :)