8 april 2011

Dumt!

Provocerad #1
Regeringen tycker att det är okej att fortsätta fiska och sälja dioxingiftig fisk från Östersjön. Att dioxin är svårt hormonstörande och cancerframkallande och att bara en bråkdel av befolkningen har koll på vilken fisk och hur mycket som är okej att äta är inte ett argument, så länge som det finns ett hundratal fiskare som är rädda om sina jobb. Och att surströmming är en tradition.

Men om surströmmingen är giftig, vad betyder traditionen då? Om det bara finns giftig fisk kvar att fiska i havet, vad finns det för poäng med att fortsätta jobba som fiskare? Herregud vad dumt!

Provocerad #2
Lite halländsk lokalpolitik som jag hörde talas om: En motion om en köttfri dag i Varbergs skolor blev avslagen av socialnämnden. Orsak: Barnen kommer inte att få i sig tillräckligt med proteiner och vitaminer. Ja, vad säger man? En lunch i veckan utan kött och fisk, och barnen kommer att få bristsjukdomar. Herregud vad dumt igen!

Hyperventilerar en stund och lugnar ner mig.

Ändå - det där med en köttfri dag hör man faktiskt mer och mer om. Så visst händer det saker. Många vill och försöker. Man får helt enkelt inte vara för ivrig bara.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Och vad erbjuder de för näringsfattiga alternativ till vegetarianerna då? Om de inte duger till alla en dag i veckan, hur ska någon klara sig om de äter de vegetariska alternativen hela fem dagar i veckan?

Katarina sa...

Fast det som är ännu mer dumt är att regeringens argument inte håller. För ca 95 % av all fisk överskrider ändå inte gränsvärdet (enligt Naturskyddsföreningen). Så surströmmingen var aldrig hotad, ej heller fiskarnas jobb.

Maria sa...

På mitt jobb, ett boende för ensamkommande, ville barnen inte ha så mycket kött och fisk........ Men, personalen sa NEJ!!!!........ Personalen ville ha mer kött! Och hur blev det? Gissa!!!