27 april 2011

Jordnötssmör - ett försvarstal

Jag tog med mig en burk jordnötssmör till jobbet att ha på frukostmackan, istället för osten som vi får. Det mörka brödet med ett lagom lager jordnötssmör och så Marias mammas fantastiska apelsinmarmelad på det till morgonkaffet, så kan dagen börja.

Några arbetskamrater, blev nyfikna och ville smaka. Men idén om att jordnötssmör är förfärligt onyttigt verkar sitta djupt rotad.

Här kommer ett försvarstal för jordnötssmöret. Det handlar om kalorier, mättat animaliskt och omättat vegetabiliskt fett. Håll till godo!

På en macka med ekologiskt jordnötssmör (jag uppskattar att jag brer på ungefär 12-13 gram) får man ca 70 kalorier. En klick lagomsötad marmelad på det, så är vi uppe i sådär 85 kalorier plus brödet.

Så tar vi ostmackan – ett par skivor vanlig 28-procentig hårdost och 5 gram bregott. Med en rimlig uppskattning hamnar vi på ungefär 90-100 kalorier plus brödet.

Det är alltså mindre kalorier i en jordnötssmör-/marmeladmacka än en ostmacka.

Sen har vi det där med fettet. Jag gör inget anspråk på att vara näringsexpert, men jag har ändå lärt mig lite om det där med mättat, omättat och fleromättat fett. Nämnda ostmacka innehåller 4-5 gånger mer mättat fett än jordnötssmörsmackan, som i sin tur innehåller mer än tre gånger så mycket fleromättat fett som ostmackan.

”Mättat fett ökar mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom. Omättat fett däremot sänker kolesterolet i blodet och kan på så sätt minska risken för dessa sjukdomar.” 
”Fleromättat fett är hälsosammare än mättat fett och kan faktiskt minska risken för sjukdomar i hjärta och kärl, genom att minska halten av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet. De viktigaste fleromättade fetterna är omega-3 och omega-6. De flesta av oss skulle må bra av att äta mindre mättat och mer fleromättat fett.”

Nej, sluta klaga på jordnötssmöret! Man kan ha det till allt möjligt gott – på mackan, i matlagning för krämigare konsistens och i kakor (har gjort grymma kakor!) och godis.

Viktigt om jordnötssmör: Jag snackar bara om ekologiskt jordnötssmör utan några andra tillsatser än lite salt. Köp aldrig Skippy som är sötat och tillsatt härdat fett. Kung Markatta eller Green Choice är bra grejer.

Inga kommentarer: