3 april 2011

Översatt: Äta djur

Nu har den kommit ut på svenska, Jonathan Safran Foers bok Eating Animals. Jag läste den för ett par månader sedan och tankarna snurrar fortfarande.

Med en så provocerande titel skulle man kunna tro att boken är ett enda långt brandtal för vegetarianismen. Och det är klart att det kändes bra att vara vegetarian när jag läste vissa kapitel i boken, men det är inte Foers huvudpoäng. Det är mer en filosofisk bok. Den handlar inte om huruvida det är rätt eller fel att äta kött, men den tar upp hur djuren har det i köttindustrin, och ställer frågan hur mycket lidande vi tycker är okej för att vi ska kunna äta kött. Och man får tillfälle att fundera över en hel del obehagliga fakta.

Jag hoppas det blir lite snack om boken nu framöver. Jag hörde att författaren ska vara med i Babel på torsdag. Då ska vi också träffas några kompisar som läst boken och snacka om den. Ser fram emot det.

En riktigt bra bok är det. Läs den!

Och har du redan läst den på engelska kan jag tipsa om att man kan tjuvläsa det svenska förordet som JSF har skrivit om du klickar på ProvläsAdlibris.

2 kommentarer:

Marie sa...

Jag älskar hans skönlitterära böcker och har sett ett par intervjuer med honom om "Äta djur". Som redan övertygad vegetarian som lätt blir deprimerad av att läsa om hur illa djur har det, är det ändå värt en läsning?

Karin sa...

Ja, läs den!
Visst finns det några otäcka skildringar i boken, men det är inte huvudpoängen. Den väckte en massa tankar hos mig som jag inte funderat över förut, kring etik och moral och normer och mina egna värderingar.
Jag tror inte du blir deprimerad. Läs och berätta här vad du tyckte!