3 maj 2011

Den lilla nyheten om klimatet

Jag har alltid P1-morgon i lurarna när jag går morgonpromenaden med hunden. Det brukar bli lagom till morgonens nyheter från vetenskapsradion.

I morse fick vi ett långt inslag om kokvattenreaktorn i Oskarshamn, jag fick veta att man upptäckt en ny art av familjen fåborstmaskar i Vättern och att lärandet beror på hur man ser på vad intelligens är.

Sen var det en liten nyhet om att klimatförändringarna vid Nordpolen sker mycket snabbare än vad man hittills trott, enligt en ny rapport där 200 forskare från olika länder medverkat. Temperaturen väntas höjas dramatiskt, tre till sju grader till år tjugoetthundra, utöver den uppvärming som redan skett. Det här kan göra att den globala havsnivån höjs med mellan 0,9 och 1,6 meter. Det är dubbelt så mycket som FN:s klimatpanel IPCC förutspådde i sin senaste rapport.

Ja, och sedan fick jag lära mig att man känner dofter bättre när man är hungrig.

Sedan var det landvädret.

I P1:s Medierna i helgen snackade man om just det här. Klimatfrågan är förpassad från förstasidorna och reportageserierna om klimatförändringarnas konsekvenser som avlöste varandra under 2008 och 2009 försvann ungefär samtidigt som journalisterna åkte hem från Köpenhamn. Det är ingen som tror att klimatproblemen har gått över - snarare blir det värre! Men de har försvunnit från dagordningen. Både i medierna och i politiken. Hur stor plats fick klimatet i Juholts förstamajtal, till exempel?

Klimatförändringarna är vår största utmaning, ingen konkurrens. Varför har vi slutat snacka om dem?

2 kommentarer:

Maria sa...

Fast lite meta-snack blir det ju! Vi (läs P1), snackar ju om att de inte tar upp det..... det kunde varit värre som pojken i mitt liv som hund sa.

Karin sa...

Absolut!
Jag tyckte bara det blev så talande och nästan komiskt (om det inte hade varit så tragiskt) med den där korta notisen i vetenskapsnyheterna mellan fåborstmaskarna och luktsinnet.
Det var ett jättebra Medierna-program! Dessutom väldigt intressant reportage om bloggar och annonser :)