11 maj 2011

Gå inte hungrig till Scandics restaurang

Dags att roasta Scandic hotels. Jag har ju skrivit snällt om dem förut, men nu ångrar jag mig.

”Vi vet att det är möjligt att minska de fossila koldioxidutsläppen. Vi tycker att hälsa är självklart. […] Kom in till oss en vanlig dag och du kommer att möta medarbetare som trivs med att jobba med det de tror på. Du kommer att se hur vi tillsammans omvandlar miljö- och samhällsfrågorna till naturliga vardagshandlingar.”


Så skriver Scandic om sitt miljö- och hållbarhetsarbete.

I helgen var min man i Göteborg och sov en natt på Scandic Crown nära centralen. Eftersom SJ inte erbjöd något vegetariskt på vägen ner, och det inte fanns något vegetariskt på Scandinavium, där han kollat på handboll, hade han levt på godis och glass sedan frukosten. På hotellet tänkte han sig en riktig middag.

Inget utan kött eller fisk på menyn! Han frågade om de kunde fixa något vegetariskt. Nu krånglade han inte ens med veganmat, utan vanligt lakto-/ovo-vego.

”Nej, det blir svårt” blev svaret. Efter diverse argumenterande lyckades de åstadkomma en caesarsallad utan kyckling. Alltså, vad är det kvar i en caesarsallad när man tar bort kycklingen? Romansallad? Ja, typ. Försök ät dig mätt på det.

Ska det förresten inte vara sardeller i caesardressing? Det var inget de upplyste om, vilket man kanske kan förvänta sig om man ber om vegetarisk mat.

Under all kritik, Scandic! Ska ni leva upp till miljöprofilen ni försöker er på, får ni fixa bra vegomat. Allt annat är oseriöst.

2 kommentarer:

Marit sa...

Att en stor hotellkedja inte har vegetariska alternativ är fruktansvärt dåligt. Att man allt som oftast också möts av ett "vegetariskt alternativ" eller "fråga efter dagens vegetariska" när man äter ute är extremt frustrerande. Restaurangbranschen lever knappast på 2010-talet. Det värsta jag varit med om var ett café på söder i Stockholm som saknade vegetariska alternativ. Helt otroligt.

Karin sa...

Ja man blir förvånad. För det mesta är det ju inget problem, och det brukar finnas vegomat på menyn. Det som är så konstigt är när man bemöts av människor som jobbar med mat dagligen, och som inte förstår vad en vegetarisk rätt är. Då undrar man vilket årtionde man kommit till.

2011 borde ingen restaurang prata om vegetariska "alternativ". En modern meny har ett urval av olika rätter, en del innehåller kött eller fisk, och andra rätter innehåller inte det. Och hur tråkigt är det inte med menyer som erbjuder olika kötträtter (som beskrivs i menyn) och sedan hittar man "dagens vegetariska" längst ner på menyn. Det är ju som att skriva "dagens kött" och tro att någon ska bli sugen.