23 maj 2011

Hundarnas klimatpåverkan

Klimatbov.
- Har du läst den där artikeln om hundar och klimatpåverkan, frågade mig en person idag.

Ja det hade jag. Forskare har alltså kommit fram till att hundar är sämre för klimatet än stadsjeepar. Anledningen är allt det kött de äter.

Nu har jag ingen aning om hur man ska tolka forskningen. Det beror väl på vilken typ av kött (nöt, fläsk, kyckling eller annat) hundarna får och hur mycket de äter. Och vilka bilar man jämför med. Jag är som bekant själv en entusiastisk hund- och kattägare, men ifrågasätter inte alls det som sägs. Det understryker bara det jag redan vet – att industrikött är ett uselt val för klimatet. Och för miljön och den globala rättvisan också för den delen. Och för djuren som lider och dör i fabrikerna.

Sedan jag började blogga för ett par år sedan har jag vänt och vridit på det mesta för att ifrågasätta mina vardagsval. Och visst har jag funderat på om det är miljömässigt okej att unna sig köttätande husdjur. I ett vidare perspektiv, givetvis – mina djur är min familj och dem skulle jag aldrig, aldrig ifrågasätta!

Det är inte oproblematiskt. Ändå har jag landat i att det inte känns fel. De tamdjur som gjorts beroende av oss människor har vi ansvar för att ta hand om. Vad är alternativet? Och att leva tillsammans med djur gör dessutom livet rikare och att jag blir en bättre människa.

Jag önskar att det var lättare att köpa schystare djurmat. Det finns t ex inget foder med KRAV-märkt kött som jag känner till. Och nästan alla kattfoder är tillverkade av importerat kött.

Kanske borde jag lära mig mer om hemmalagad djurmat och våga mig på att fixa egen mat gjord på ekokött. Men jag tror inte jag pallar det. Vågar inte. Framför allt inte till katterna. Vet inte var jag skulle börja.

Ja, vad ska man göra? Industrikött är dåligt på alla sätt och oavsett vem som äter det. Fast skillnaden mellan hundar/katter och människor är att de är rovdjur och behöver köttet. Vi människor behöver inte kött. Jag önskar bara att jag skulle slippa att köpa kött från djurfabrikerna till mina husdjur.

2 kommentarer:

Plunkan sa...

Katten ar latt, de ar primart kott atare och kan leva pa bara djur produkter under langa perioder-kopa en eko-kyckling, skara i sma bitar, ge honom eller henne ett agg gula och klar. Hunden kan du gora likadant med fast du behover kasta in nagra gronsaker.

Marie sa...

Det låter absurt att en hund skulle vara värre än en stadsjeep, åtminstone förpestar hunden inte ens luft (förutom vissa fisar) och är inte en livsfara för de som rör sig i staden (om det inte är en mördarhund). Jag hade antagit att djurmat tillverkas av rester från den övriga köttbranschen, är det helt fel?