2 maj 2011

Konstigt att folk flyger. Not.

2400 spänn fram och
tillbaka till Göteborg.
Jag har sagt det förut, men jag vill bara ropa ut min frustration en gång till.

Hur kan det få vara billigare att flyga än att ta tåget???

Det har stört mig väldigt länge att det här får pågå, men jag fick en arg-attack med anledning av att maken skulle boka Göteborgsbiljetter till nästa helg. Han är hängiven handbollssupporter och när hans lag blev SM-finalister var han tvungen att boka biljetter till Göteborg bara en vecka i förväg. 2400 kronor tur och retur! En flygbiljett hade gått på halva priset.

Två saker slår mig.

Det första är att jag ärligt talat inte fattar hur det kan vara så här. Hur kan det kosta dubbelt så mycket att frakta en människa på räls än i en flygmaskin? Att det handlar om marknadspriser och en populär sträcka som ska dra in pengar till småjärnvägarna fattar jag, men ändå. Vad handlar det om egentligen?

Det andra är att det där med att lita på medvetna konsumentval blir helt slaget ur spel när prisskillnaderna är så enorma. Vem kan begära av någon att välja tåget när det rör sig om så mycket pengar? (Då har jag inte ens börjat prata om Europaresor.) Är det ens möjligt att begära av folk att bojkotta flyget, när alternativet är att betala en förmögenhet för tåget eller att stanna hemma?

Är det förresten någon som har inblick i huvudet på den som hittade på SJ:s system för biljettpriser, får den gärna berätta om det här. Varför ska det vara nästan gratis att boka en tågresa flera månader i förväg när samma resa kostar en halv förmögenhet om man bestämmer sig lite senare? Vem tjänar på det?

Om vi vill minska flygets vansinniga klimatpåverkan, så måste politikerna ge förutsättningar för billigare tåg och dyrare flyg. Enkel matematik, tycker jag, men vad vet jag?

For the record: Min man tar tåget på lördag. Heja Guif!

2 kommentarer:

David Vrensk sa...

Det enkla svaret på din frustrerade fråga är väl att när ingen kan sätta ett pris på miljön och verkligen utkräva det så är det bara de faktiska kostnaderna som räknas. Flyg är ruggigt effektivt. Det kostar en del att lyfta och landa, men däremellan är det nästan gratis. Och man behöver inte ploga 50 mil (500 000 meter) mellan Stockholm och Göteborg när det är vinter, utan det räcker med 2500 meter vardera vid start- och slutstationerna.

Och det är dyrt att bo centralt, som bekant. Citybanan i Stockholm kostar sisådär 18 miljarder. Tillsammans med andra åtgärder (http://www.trafikverket.se/Privat/Projekt/Stockholm/Citybanan/Om-projektet/Citybanan-leder-Sverige-framat/) för okänt mycket pengar ska det ge en kapacitetsökning på 50% på järnvägsnätet. Bana tre på Arlanda (som för all del inte innebar en kapacitetsökning med 50% även om 3 är 50% mer än 2) kostade 2,5 miljarder.

Och egentligen är det ännu värre än det verkar. Banunderhållet är som bekant eftersatt, men faktum är (enligt en närstående politiker) att tågtrafiken inte betalar mer än 10% av det långsiktiga underhåll och investeringar som behövs. En tågbiljett borde alltså vara rejält mycket dyrare.

Biljettprissättningen beror f.ö. på tillgång och efterfrågan. Sånt är ju svårt att mäta exakt, men modellerna blir bättre och bättre. En effekt är att avgångarna nästan aldrig blir utsålda förrän samma dag som tåget går (inte ens vid jul och påsk), vilket är ganska praktiskt för oss som måste flänga mycket men inte alltid vet när. På det sättet kan jag faktiskt ta tåget istället för flyget varje vecka.

Tågets priser tror jag inte att vi kan göra mycket åt. Flygets kan vi naturligtvis tvinga upp med skatter och miljöavgifter. Men det är känsligt som sjutton. Om Ericsson säger att svenska flygskatter gör det för dyrt att ha huvudkontoret i Stockholm så darrar politikerna.

Karin sa...

Tack för initierat svar, David.

Det är klart att allt kan förklaras. Det gör det inte alltid mindre frustrerande, tyvärr.