14 maj 2011

Köttnormen på Scandic

Jag kunde inte hålla mig utan skickade mina synpunkter nedan till Scandic. Jag fick ett svar som man kunde förvänta sig:
"Oavsett om du är vegetarian, vegan eller har någon form av matallergi ska du självklart kunna äta dig mätt på Scandic. Vår restaurangpersonal är vanligtvis väldigt duktiga på att rådgöra med både gäster och kockar för att kunna servera en bra matupplevelse, och vi beklagar att vi inte kunnat leva upp till det denna gång."
De har så klart rätt. Det går säkert bra att få helt okej vegomat på Scandic. Det var bara ett olyckligt undantag i lördags. Men det stora problemet är inte att det finns en okunnig scandic-servitör i Göteborg. Alla kan ha en dålig dag på jobbet. Det jag är less på är att det inte fanns något vegetariskt på menyn. Alla huvudrätter innehöll kött eller fisk.

Scandic säger att de jobbar aktivt med att omvandla miljöfrågor till naturliga vardagshandlingar. Att äta mindre kött finns bland de vardagshandlingar som är allra viktigast för att minska sin miljö- och klimatpåverkan.

Om man menar allvar med detta ska besökarna inte behöva be om vegetariskt som ett undantag. Då väljer bara vi övertygade vegetarianer vego.

Medvetna restauranger erbjuder attraktiva huvudrätter utan kött eller fisk på menyn. Det ska finnas fler än en rätt, och de ska beskrivas lika lockande som kötträtterna. Hur många väljer vego när maten presenteras som ett "alternativ" under en egen rubrik längst ner på menyn? Bara vegetarianerna. Eller om man bara beskriver maträtten som "vegetarisk pasta" eller liknande. Det låter ungefär lika lockande som "köttpasta".

Det är som på McDonalds, som faktiskt har en helt okej bönburgare, men de har den medvetet inte på menyn. Den är hemlig och man måste veta om att den finns, fråga efter den och vänta i skamvrån i tio minuter på att den ska bli klar. (kanske är ändrat nu - det var minst ett år sedan jag var där)

Problemet är alltså inte den okunniga servitören på Scandic i Göteborg. Det är restaurangens meny.

2 kommentarer:

Pernilla/ekoenkelt sa...

Precis vad jag också uppmärksammat typ överallt - det finns ju ALDRIG vegetariskt på menyn! Skamligt av stora restauranger och hotellkedjor! Därför vägrar jag äta på fik och restauranger som inte har vegetariskt på menyn - för har dom inte tänkt på vare sig mig eller miljön innan dom tryckte upp sin meny så förtjänar dom banne mig inget besök av mig!

Anonym sa...

Käka där iaf men påpeka det tydligt hela tiden, varje gång, på alla hotell, restauranger, matbutiker m.m. Be dem ta in varor, tänka på att lägga till saker på menyn, maila osv osv. Det är viktigt, tror jag, att visa efterfrågan hela tiden. Hur ska det annars bli bättre? Visst vill man stödja de vegetariska alternativ som finns, men ofta blir det ju då att man delvis skriver under på köttnormen eftersom man då går till ställen som redan är väldigt vegan/ovo-lakto vänliga och då nischar ut sig som ett alternativ man måste känna till.