17 maj 2011

Skickat önskelistan

For the record - jag har fått trevligt svar från Scandics hållbarhetsavdelning som tackade för att jag sade till om maten och dessutom sa att de håller på att se över sina konceptmenyer. De funderar på mer vegetariskt, ekologiskt och säsongsanpassat. De ville gärna ha mina och mina bloggläsares åsikter.

Jag passade på att skicka hela min önskelista:

  • Sluta se kött och fisk som norm och den vegetariska maten ett undantag, ett "alternativ", som bara är till för övertygade vegetarianer.
  • Lägg inte de vegetariska rätterna för sig i menyn. Blanda upp dem med de övriga rätterna.
  • Komponera riktigt bra varmrätter utan kött och fisk. Ta hjälp av bra vegokockar och låt rätterna bli mättande och goda. En riktig måltid innehåller protein, inte bara fett, kolhydrater och grönsaker (jag tänker på den typiska lite trötta "vegetariska pastan" som brukar bestå av grönsaker i gräddsås på pasta). Bönor, linser, tofu med mera kan varieras i det oändliga av en skicklig kock.
  • Erbjud någon vegansk rätt. Rökt tofu, tzay, valnötsbiffar eller vadsomhelst.
  • Beskriv rätterna i menyn på ett lika lockande sätt som kötträtterna. Beskriv vad de innehåller, men använd inte ordet "vegetarisk" i beskrivningen. Det behövs inte - vi vegetarianer hittar rätterna ändå.

Ska bli spännande att se vart det leder.

Vad önskar du dig av en bra restaurangmeny?

---------------
Tillägg 20 maj:
Jag fick ett bra tips från läsaren Gabriella som berättade om att Djurens Rätt tagit fram en skrift som vänder sig till restauranger med tips på hur de kan jobba bättre med vegetarisk mat: Vego på menyn - öka din kundkrets när allt fler efterfrågar vegetarisk mat.

Det är en ganska omfattande skrift som tar upp möjligheter för en massa olika kök att laga vegomat, allt från korv och pizza till sushi och mexikanskt. Själv gillar jag tipsen till ett vegovänligare kök som jag hittade i mitten av skriften. Som nybörjarvegan kan man behöva en lista med de vanligaste dolda animaliska ingredienserna. Bra!

4 kommentarer:

Marit sa...

En fantastiskt bra lista! Idag är menyerna utformade så att köttätare ska kunna undvika de vegetariska rätterna. Skamligt.

Anonym sa...

Vilka bra åsikter! Just att måltiderna ska vara mättande är superviktigt tycker jag. Åt häromveckan på en fin restaurang med ekoprofil i Gbg. Sällskapet fick en jättestor och fin torskbit med smarriga tillbehör. Jag fick en tunn skiva aubergine och en liten bit squasch (skulle föreställa grillade grönsaker), några salladsblad och bea. Jag var mätt ca 5 min efetr den rätten. Trist. Äter man vego är den än viktigare att portionen är väl tilltagen (och innehåller proteiner) om man ska bli mätt.

Det var min åsikt. :)
/K

Anonym sa...

Hej Karin!
Jättebra skrivet i alla dina tre inlägg om maten på Scandic. Super att du uppmärksammar det. Jag håller med i allt du skriver; flytta om rätterna, det måste in vegokött som tzay och tofu och baljväxter, rätterna ska inte heta "vegetarisk pasta" eller "vegetarisk paj".

Djurens Rätt har ett informationshäfte framtaget för just restauranger, den kan du skicka med! Vego på menyn heter den. Där kan de få lite tips på hur det ska se ut.

Hälsningar Gabriella

Karin sa...

Tack Gabriella, bra tips :)
Jag uppdaterade inlägget med en länk till DR.