29 maj 2011

Viktigt tips om konsumentmakt - använd jobbet!

Jag ska bara skriva en grej till om det där med jätteräkorna och Hasseludden, sedan ska jag sluta. Jag har fått en sådan fantastisk respons från alla möjliga håll. Tack alla snälla!

Att det är jag som blir gratulerad är så klart jättekul och uppmuntrande för mig. Och visst var det mitt initiativ och mitt mejl, så jag tar gärna åt mig av berömmet. Men det viktiga tror jag ändå är att jag inte ställde frågan som privatperson, utan som representant för mitt jobb.

Jag tror säkert att jag skulle fått ett vänligt svar även om jag skrivit som bara mig själv. Och det är möjligt att de till och med skulle gett mig samma svar, det har jag ingen aning om. Men jag känner på mig att ett mejl undertecknat av miljösamordnaren på den stora medlemsorganisationen gjorde att det gick ännu fortare för kökschefen att lyfta luren och ringa mig. De vet att vi bokar konferenser för åtskilliga slantar varje år. Ingen bra idé att vara osams med konferensbokaren hos oss, liksom.

Min slutsats: Fortsätt absolut att påverka restaurangerna som privatpersoner. Och vill du ha ännu större inflytande, gå via jobbet. Eller om du kanske är med i någon förening som bokar konferenser.

Det vi gjorde på mitt jobb var att ta fram riktlinjer för konferensbokningar i höstas. Så här ser våra riktlinjer om mat på konferenser ut:

  • Bordsvatten som serveras på konferensen ska vara kranvatten, aldrig flaskvatten.
  • Om det serveras fisk på konferensen får den inte ha ”rött ljus” i Världsnaturfondens Fiskguide.
  • Fairtrade-märkt kaffe och te ska efterfrågas
  • Ekologisk frukt ska efterfrågas
  • En av måltiderna ska vara vegetarisk för alla om konferensen/utbildningen är mer än en dag.

Riktigt schysta riktlinjer, tycker jag i alla fall :) Och det var de som gjorde att det var så enkelt att påverka den stora restaurangen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka bra riktlinjer! De tänker jag stjäla rakt av till min enhet på jobbet. Det får bli ett första steg, kanske kan det sen skalas upp som ett erbjudande/ rekommendation till hela "min" myndighet med flera tusen anställda. Vore coolt! :)

/Karolina

Karin sa...

Jaa, vad glad jag blir! Du måste berätta hur det går för dig. Verkligen jättespännande att höra reaktionerna, och inte minst på den vegetariska måltiden. Jag trodde faktiskt att det skulle bli mycket större motstånd mot den här på jobbet, men det har gått jättebra (för det mesta i alla fall).

Hör av dig igen :)