26 juni 2011

14 procent?

Har ni läst den nya statistiken om svenskarnas miljöintresse? Enligt en SOM-undersökning är det bara 14 procent av svenskarna som tycker att miljöfrågorna är bland de viktigaste samhällsproblemen. Det har minskat på senare år, dessutom. I slutet av 80-talet var det över 60 procent som tyckte det, och för två år sedan var siffran drygt 20.

Jag hittar ingenstans vad det är för samhällsproblem som kommer över miljöfrågorna på listan, men det skulle vara intressant att veta.

Jaja, jag fattar att inte alla går runt och funderar på miljöproblem och klimatförändringar och kemikalier och utfiskning och biologisk mångfald hela dagarna. Är man arbetslös hamnar arbetsmarknadspolitik högt upp. Är man sjuk är det klart att man tycker att sjukförsäkringsfrågor är viktiga, och har man barn så är skolan prio. Man kan vara engagerad i en massa viktiga frågor och det är bra att vi är det och att vi inser att alla inte kan vara engagerade i allt.

Men. Oavsett hur engagerad man är - hur kan man inte anse att miljö och klimat är en av våra viktigaste samhällsutmaningar? Allt beror på det. Tar vi slut på och förstör jordens resurser så är det skit samma med resten, vad finns det då kvar att engagera sig i?

Okej, det kanske låter naivt, men ni fattar.

3 kommentarer:

My sa...

Ja jag läste en lite notis om det... jag tror att medias svalnande intresse för frågorna bidrar, tyvärr. Jag tror det är viktigt att man aldrig slutar skriva om det utan håller debatten levande genom information, diskussion eller va som... och att man hittar nya sätt att kommunicera miljö på, det finns helt klart en trötthet. De som inte bryr sig väntar kanske på en ny istid? Det verkar ibland som att människan inte är gjord för att förstå problem som korsar tid och rum och som man inte kan se med sina egna ögon. Jag har också varit med om att folk bara väntar ut den här "hysterin kring miljö" som de snart tror ska vara över. Som att det bara är en fas samhället går igenom, eller till och med en trend.

Karin sa...

Sant.
Vi miljönördar får göra vårt bästa för att hålla i när trenden "att tänka på miljön" eller handla eco-chict har gått över.
Fast så illa är det väl ändå inte? Folk fattar väl att det inte kan vara en trend? Undrar hur frågan ställdes egentligen?

hanna sa...

Kanske finns det folk som inte tycker att det är en viktig fråga men själva känner att de inte gör allt de kan för miljön (vilket vore att inte leva alls dramatiskt sett). Jag vet själv ibland när man sätter sig i bilen för att handla någonting på en avlägsen plats och tänker "jag borde inte men...". Så kanske har vissa personer tagit frågan som "vad tycker du är viktigt och är redo att göra en insats för sakens skull"?
Inte så igenom tänkt tanke där..

Förövrigt, bra blogg! Titta gärna in min precis startade http://aunaturelle.blogg.se/ ! :)