19 juni 2011

Borde jag struntat i det?

(Varning: Alldeles för långt inlägg)

Jag borde väl ha hållit tyst. Men sedan kunde jag inte hålla mig, kunde inte låta det stå oemotsagt.

Det var ett inlägg som en bekant gjort på facebook. Hon hade hört talas om en vegan som avstod vin för att det används fiskblåsor i tillverkningen. Hennes inlägg var ingen kommentar om veganen, utan hon var bara förvånad över det där med fiskblåsorna.

Kommentarerna började droppa in, från min bekants facebookvänner, alltså personer som jag inte alls känner.

Person 1: Han hade förmodligen druckit för mycket vin i sitt tidigare liv och trodde han drack fiskblåsor. Men det är ju inte så långt till [närmsta psykiatriska klinik].

Person 2: Den var klockren! Hahahah!:)
Eller hur? De verkar ha ursäkter för allt de ej kan el vill äta,,,, vissa veganer äter chocklad,,, hmmm, är det ej gjort på mjölk? Och VARFÖR äter de ej mjölkprod, kossrna DÖR ju, om de ej blir av m mjölken!

Karin: Tydligen inte alls ovanligt att använda äggskal eller fiskblåsor som filter i klarningsprocessen när man gör vin. Inte alla viner, dock...

Person 2: Själv låter jag folk göra precis som de vill,,, jag var vegetarian förut men nu har jag återgott till att äta kött... hoppas veganer mår bra men kan tänka mig att de får näringsbrist... plus sallad, den har väl oxå levi i jorden o vatten, det lever väl med? Går ej att inte äta ngt som ej levt, eller?

Person 1: Du har alldeles rätt . Kände en vegan som dock älskade smågodis, framför allt sega saker. När jag talade om att man använder gelatin som kommer från grissvåle för att tillverka dessa sega råttor, sa han att det skiter han i. Smågodis måste han ha. Då sa jag att jag också var vegan, men åt kött, fisk, skaldjur och vad som helst.

Person 2: Ja, visst gör de så. De äter det de vill, fast det skulle va gjort av djur... sedan väljer de bara vad de ej vill äta men då kan de väl inte kalla sig veganer som du påpekade oxå, att isåfall kan ju du oxå kalla dig det, fast du äter kött.

Här borde jag stängt ner sidan och insett att det inte går att argumentera, men istället gav jag mig in…

Karin: Det finns många skäl att äta mindre kött eller kanske sluta äta mat som kommer från djur. Var och en får gå till sig själv och göra sitt bästa för att handla utifrån sina värderingar. Att minska sitt köttätande är bland de allra viktigaste vardagshandlingar man kan göra för klimatet och miljön, det är knappast någon som ifrågasätter idag. Sedan finns den etiska aspekten, där man kan fråga sig hur mycket lidande i djurfabrikerna det är värt för att jag ska äta kött, mjölk och ägg. Jag har själv valt att avstå, för att det stämmer bäst med mina värderingar.

Om man tycker att man bidrar till onödigt lidande för djuren, miljöförstöring och snedfördelning av jordens resurser genom att äta kött, och då väljer att avstå - och kanske kalla sig vegan för att det underlättar för andra att förstå vilket kostval man gjort - varför är det då så dåligt att någon gång ibland göra undantag? Det är många som verkar bli väldigt provocerade av vegetarianer/veganer som ibland gör undantag.

Är det sämre att avstå mat från djur 95 % av måltiderna, eller kanske 99 % (som för han som åt smågodis), än att inte alls försöka?

För mig handlar mitt val att äta veganskt om konsumentpåverkan. Det är inte en religion.

Person 1: Hur många älgar, rådjur och andra vilda djur skulle finnas om vi inte sköt och åt dem? Vem skulle föda upp grisar och kor om ingen åt dem eller tog tillvara mjölken från kon? Hur många hönor skulle finnas om vi inte åt deras ägg eller deras kycklingar? Jag tror att du svarar 0 på de senare frågorna och "en jäkla massa" på den första. Vi skulle alltså utplåna en mängd raser. Om vi ger grisar, kor, hönor och andra tamdjur ett drägligt liv och avlivar dem på ett drägligt och värdigt sätt för att sedan äta dem gör vi ingen skada. När det gäller de vilda djuren skulle antalet olyckor i trafiken öka. Vi skulle köra på älgar och skada både dem och oss. Och antalet döda rådjur som skulel ligga utmed vägarna skulle öka tusenfalt. Är det ett sådant samhälle du eftersträvar? Och han som äter smågodis skulel tgivetvis bli lottlös eftersom det inte finns ngåra fgrisar kvar och därmed ingen möjlighet att göra sega råttor. Jag tycker itne att man bidrar till ett onödigt lidande för djuren. Tvärtom. Om vi slutar äta kött kommer vi att bidra till ett onödigt lidande för allt vilt.

Karin: Min fråga handlade inte om det är bra eller dåligt att vara vegan. Det kan jag diskutera, men jag vet inte vad det skulle leda till. Jag handlar utifrån mina egna värderingar, och har varken några planer eller förhoppningar att få någon annan som inte vill sluta äta kött att göra det.

De allra allra flesta av mina vänner äter kött, och jag respekterar deras val. De respekterar också mitt val att inte äta kött.

Jag hade en helt ärlig fråga som jag är nyfiken på: Vad är det som är så provocerande med en vegetarian eller vegan som gör "undantag" någon gång ibland? Jag kan inte förstå varför någon som äter kött varje dag kan se ner på den som valt bort att äta kött, men av olika skäl ändå gör det i undantagsfall.

PS. Alldeles jättegoda sega råttor gjorda helt på vegetariska ingredienser finns att köpa. Och väldigt mycket choklad, framför allt mörk choklad, är helt utan mjölk.

PPS. Viltkött är en sak - köttfabriker är en annan. Om vi människor bara åt jagat viltkött, och de tamdjur vi har ansvar för fick leva värdiga liv, uppfödda på foder som inte odlats på andra sidan jorden under miljövidriga förhållanden - då skulle köttätandet vara mycket mindre problematiskt för mig. Men det skulle innebära att alla skulle behöva äta mindre kött och det skulle vara mycket dyrare. Inte som nu, när vi svenskar och den övriga rika världen äter mer och mer kött varje år samtidigt som det bara blir relativt billigare och billigare.

Person 1: Bara en liten kommentar. Vem skulle ha tamdjur om de inte fick slaktyas? Det skulle väl itne finnas en gris kvar. Eller höna om vi nu inte äter äggen. Dricker vi sedan inte mjölk har vi inga kor heller. Så den bild du skapar om dessa djur som fredligt går omkring och bara mår bra är en utopi. Sedan håller jag med dig i frågan om respekt. Självklart får du leva och äta som du vill. Däremot är jag lite skeptisk mot undantagen. Om man inte äter kött på grund av att man anser att djuren plågas varför då göra undantag? Därmed är debatten för min del avslutad. Ha en fin dag, Karin.

Det där orkade jag inte svara på.
Intressant vad mycket denna för mig helt okända person vet om vilka utopiska bilder jag målar upp.

Förlåt att det blev så långt. Jag blev bara så förvånad över hur ogenerat någon kan fördöma en annan människas etiska val och säga det rakt i ansiktet (nåja, det var dia datorn, men han sa det direkt till mig). Det har faktiskt aldrig hänt mig förut, på mina elva år som vegetarian och mina fem månader som vegan-wannabe.

Förresten, vad tror ni – vad är det som är så provocerande för vissa med vegetarianer/veganer som gör ”undantag” ibland? Gör inte alla bara så gott de kan?

5 kommentarer:

Robert Damberg sa...

Märkligt är ordet, det finns ett annat livsstilsval som är än mer provocerande, att vara nykterist. Att inte dricka alkohol är nog det enda som är mer provocerande än att inte äta kött i dagens samhälle, och det vill inte säga lite det. Jag blir lika förundrad varje gång över att mitt livsval ska provocera så ohyggligt...

Karin sa...

Ja det kan jag verkligen tänka mig. Hatten av för dig Robert, för att du står upp för ditt eget val. Något att vara väldigt stolt över!

Ebba sa...

Jag tror att det handlar om skuld. Veganer påminner köttätare om att det går att leva bra utan att äta djur, och det gör dem illa till mods. Många går därför till motangrepp utan att nödvändigtvis ha blivit angripna. Jag har märkt att många ser på det här så svart och vitt. Antingen är man vegan och supermiljömänniska till 100%, eller så gör man inte ett skit. Som den trötta frågan "vad ska vi då göra med alla djur om alla slutar äta kött?". Har man sagt att alla ska sluta äta kött omedelbart bara för att man själv inte gör det? Suck...

pluddrik sa...

Tycker du har alldeles rätt.Jag äter sällan kött för jag tycker inte om hanteringen av djuren,transporter,slakten,dödsångesten som många djur känner av att komma in i slakthallen.
Jag tycker egentligen att kött är gott och väljer jag att äta kött någongång(3 månader sen sist) så köper jag lokalt från Ängavallen där djuren går fritt ute o som avlivar djuren innan dom kommer in i slakteriet och allt är ekologiskt.Vill man äta kött så gör det med ansvar och ställ krav.Det är enda sättet att påverka djurhållningen och det är allas ansvar.Se filmen Earthlings så får man en tankeställare om hur vi behandla djuren.
Pluddrik.

Melissa sa...

Jag blir så trött på sådana ohållbara debatter. Människan ifråga hade ju inte ens något som faktiskt kan klassas som motargument.

Jag tror att människor som hackar på undantags-veganer/vegetarianer är liksällda med mobbare - de hackar för att få sig själva att må bättre.
Det är egentligen synd om dem.