29 juni 2011

Groddar eller köttfabriker?

EHEC i Sverige nu alltså. Jäkligt obehagligt, såklart. Och groddarna får bli syndabock. Jag fattar inte riktigt vilka groddar det gäller. Om jag odlar alfalfagroddar hemma i köket med frön från Saltå kvarn, blir jag sjuk då? Skulle inte tro det. Eller?

Och så börjar snacket gå om att vi måste stråla maten för att öka säkerheten. För all del, maten tappar vitaminer, men man dör inte av den i alla fall. Det är ju bra.

Eller så kan man fundera på varför vi blir sjuka av maten. Henrik Ennart på Svd skrev en läsvärd artikel idag. 
"Men andra FN-organ och välrenommerade forskare har konstaterat att det finns en rak linje mellan den nya tidens köttfabriker där tätt sammanpressade djur göds i rekordtakt för att möta allt lägre slaktåldrar, och de nya aggressiva och antibiotikaresistenta bakterier som sprids därifrån via vatten och vind.

Grundproblemet är, som den amerikanska matprofessorn Marion Nestle uttryckt det, att industrin inte vill betala kostnaderna för att ta hand om djuren och producera säkert kött från början. I stället vill de stråla det färdiga paketet för att slippa bry sig om problemet."

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej, har du sett att det finns klimatcertifierade groddar?
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/svenskt_sigill/pressrelease/view/han-odlar-klimatmaerkta-groensaker-aeven-mitt-i-vintern-739115

Det går åt en tiondel så mycket energi att producera groddar som att producera gurka! //Anna Richert, Sigill