22 juni 2011

Jag vill köpa alla ålar!

Jag älskar Naturskyddsföreningens senaste kampanj för att rädda ålen. För en slant kan man vara med att köpa ålfiskerätter, som Naturskyddsföreningen köper av skånska fiskare, som då låter bli att fiska sina ålkvoter.

Ålar är så fantastiska djur, och människor håller på att utrota dem. Man räknar med att mängden ålyngel har minskat med 99 procent de senaste 50 åren. Ändå är det tillåt att fiska ål. Och folk köper och äter den. Jag blir tokig!

Jag känner mig rik den här månaden och köpte ett knippe fiskerätter. Det var så längesen jag köpte fisk att det kunde vara dags :)

Här kan du köpa egna ålar (kampanjsidan)
Mer om Naturskyddsföreningens kampanj

Och så måste jag avsluta med ett favoritcitat ur Isabella Lövins bok Tyst hav:
Ålen visade sig vara ett levande fossil, som tänjde alla begrepp om gränserna för biologins och evolutionens möjligheter, en pusselbit i en ny teori om planetens geologiska historia, ett urtidsdjur som satte vår egen existens på jorden i ett nytt perspektiv. 
[...] 
Ålen är född i kontinenternas navel, i planetens gryning; den har överlevt allt, dinosaurier och istid, har sett kvastfeningar börja kravla upp på land och homo sapiens vandra till Europa för bara 40 000 år sedan och nu - inom loppet av bara några få år - håller den moderna människan på att utrota den.

2 kommentarer:

Anonym sa...

En liten hälsning som inte har med ålar att göra, men ändå...

Nu har jag följt ditt exempel och kontaktat en konferensanläggning jobbet besökte förra veckan med några miljösynpunkter. Primärt: vatten i plastdunkar, engångsmuggar i konferenslokal, och avsaknad av säsongstänk i maten (färska björnbär till efterrätten, var kommer de ifrån? I juni är det ju svenska jordgubbar som gäller. :) ). I slutet av mailet slängde jag in "dina riktlinjer" gällande konferenser, kompletterat med punkter om engångsmaterial och att maten gärna får vara säsongsanpassad, och sa att det är vad vi i framtiden kommer efterfråga av en konferensanläggning.

Jag fick ett kort, artigt svar att de skulle ta mina åsikter i beaktande. De passade också på att påpeka att de var en Svanencertifierad konferensanläggning. Detta gör mig lite fundersam vad Svanen eg har för kriterier, särsk. gällande dunkvattnet och engångsmuggarna, men det är en helt annan fråga.

Jag var på samma anläggning i höstas och bokningsansvarig hos oss påpekade då i princip samma saker som jag nu gjorde. Så om de verkligen tar till sig synpunkterna kan man ju fundera på. Men man måste hoppas att droppen urholkar stenen...

Sånt där ska jag göra fler gånger! Tack för inspirationen. :) Glad midsommar.
/Karolina

Karin sa...

Jaaa, vad glad jag blir!

Visst är det kul? Man får alltid snälla svar, och även om de kanske inte gör några dramatiska förändringar, så har någon i alla fall tvingats tänka. Nästa gång någon hör av sig tvingas de ta ett steg till.

Jag är själv helt torsk på att mejla restauranger. Det går av bara farten.

Det där med svanenmärkningen har jag också tänkt på, kan tycka att det är lite svaga kriterier. Det är till exempel inte ens krav på att ha en vegetarisk rätt på menyn på en svanenmärkt restaurang. Man får pluspoäng, men det krävs inte. Dags att mejla Svanen också, kanske :)

Fortsätt gärna berätta hur det går!