9 juni 2011

Alla svarar snällt :)

Lite enkelspårig, kanske. Men jag har blivit smått besatt av att mejla till reataurangkedjor om deras menyer och sedan invänta deras trevliga svar. Det senaste gick till Svarta Lådan, en snabbmatsrestaurang i Stockholm med en tydlig hälso- och miljöprofil. Gröna gaffeln har de fått och allt.

(Jag förstår om ni tröttnar på att läsa min korrespondens, men jag är så positivt överraskad över hur lätt det är, och att de faktiskt verkar bry sig om vad jag tycker!)

Så här skrev jag:


Hej,
Jag gick till Svarta Lådan för att köpa lunch idag. Jag vill äta veganmat, och tänkte att det säkert skulle finnas någon mat utan kött/mjölk/ägg på Svarta Lådan, eftersom ni verkar ha både en miljömedveten och hälsoinriktad profil. Det fanns två rätter utan kött och fisk (haloumi och flygande Jacob). Men det fanns ingen rätt utan mjölkprodukter, tyvärr.
Ni kanske funderar på att införa någon vegansk rätt på er meny? Jag tänker till exempel på er Flygande Jacob, som säkert är god. Den skulle ju istället för quorn lika gärna kunna göras med något sojaprotein utan ägg och med havregrädde. Det blir en nyttigare maträtt och även veganer skulle kunna äta den.
Det vore roligt att höra om ni funderar på att införa någon vegansk rätt på er meny. Jag gillar verkligen ert koncept annars.

Med vänlig hälsning
Karin

Svaret blev översvallande positivt och ödmjukt:

Hej Karin, Vi har försökt att bygga upp vår vegetariska meny men har svårt att fylla ut den 100% igt då vi hela tiden jobbar med att få med så mycket protein som möjligt i lådorna så ibland händer det som hände med dig denna gång. Detta är ett "problem" som vi har bollat med flera gånger och då vi byter meny varje kvartal kommer vi nu denna gång verkligen försöka satsa så mycket som möjligt på just vegetariska rätter. 
Jag tackar ödmjukast för din feedback och jag hoppas verkligen att vi kan tillmötesgå dig när det kommer till veganska rätter tills nästa matmeny period. Ifall du har några bra recept tips eller idéer på produkter som vi skulle kunna använda får du gärna komma med förslag som jag kommer ta upp med köket.

Så jag svarade:

Tack för ett jättetrevligt svar! Det låter som ni verkligen tänker rätt och vill hitta bra veganska rätter :)
Det finns ju mycket bra protein i bönor och baljväxter, framför allt i sojabönor. Kikärter är ju också en populär böna som man kan göra goda rätter på. Bra och gott protein är också olika varianter av sojaprotein, som finns i alla möjliga varianter, som färs, strimlor, kuddar och filéer. Jag vet inte vad det finns för utbud för storkök och så, men jag tänker på sånt här. Det blir verkligen kanongott om man marinerar det!  
Och sedan behöver ni ju helt enkelt inte använda animaliskt fett i matlagningen till de vegetariska rätterna. Ofta ser man intressanta rätter som skulle kunnat vara veganska om man bara bytt ut grädden mot havre- eller sojagrädde. Jordnötssmör är också jättebra för att ge en krämig konsistens åt en gryta. Nötter är över huvud taget väldigt gott och riktigt bra mat.
Oj, nu låter det som jag försöker vara värsta experten, vilket jag inte alls är. Det finns andra som skulle kunna ge mycket bättre veganråd till en restaurang. Djurens Rätt har till exempel tagit fram info som vänder sig direkt till storkök och restauranger. De har säkert bra tips. De har förresten en samling helt veganska recept på sin webbplats:

Snabbt svar från Svarta lådan:

Tack för superlänkarna och ytterligare bra info! 
Nu är det inte jag som lagar maten som jag berättade i förra mailet men jag kommer att vidarbefodra detta mail och din information till våra chefskockar som kommer ta tag i det här med glädje. De har frågat efter lite tips förut och det här är en väldigt bra start.

Nu ska jag sluta spamma bloggosfären med mina eviga restaurangmejl. Ni har fattat poängen, va ;-)

8 kommentarer:

Erika sa...

Åh, du är en så fin inspiration till att ta saken i egna händer! Jag blir glad när jag läser din blogg :)

Karin sa...

Tack, vad jättesnällt sagt :))

Anonym sa...

Nej. Sluta inte. Jag blir också jätteinspirerad. I och för sig frågade jag inte efter vilket vegetariskt utbud de hade när jag var på Waynes coffe igår, jag bara beställde en vegetarisk sallad. Det visade sig dock att enda skillnaden mellan den kycklingsallad min kompis fick, och min sallad, vad att kycklingen saknades och jag hade en berg av kall, tomatindränkt pasta. Inga bönor, inget protein... Måste nästan gå tillbaka och se om de har nån bättre vegomat, om inte. Maila. :)

/Karolina

Karin sa...

Hej Karolina,
Ja, Waynes har jag varit på några gånger och det är typ hopplöst att bli mätt om man orkar krångla med att be om veganmat där. Det vore jättekul om du mejlade dem. Berätta vad de säger!
Jag ska också göra ett försök.

Anonym sa...

Nej, sluta inte! Jag blir så glad när jag läser det du skriver!

Mvh
Agnes

Anonym sa...

Hejhopp!

Lite off topic men, kollegiblock med snurrad metallspriral.. hur bör de källsorteras? Går det att slänga allt i papper bara sådär, eller äre bättre att det går som vanliga sopor bort till Linköpings värmeverk? Jag orkar inte pilla bort spiralerna!

Tack på förhand! :)
Hanna

Karin sa...

Oj Hanna, en kuggfråga :) Jag googlade lite och det verkar som det är okej att slänga blocket i pappersinsamlingen med spiralen kvar. De sorterar bort metallen i efterhand på något magiskt sätt. Så här står det på Stockholm.se:

"Ska du sortera anteckningsblock eller annat med spiral kan du låta spiralen sitta kvar när du lämnar detta. Sortera som tidning. Ta bort den tjockare kartongen på blockets fram- och baksida och återvinn detta som pappersförpackning."

Jag hittade liknande instruktioner på andra kommuners webbplatser också, så det borde gälla på de flesta ställena. Men vill du vara helt säker kan du ju fråga din egen kommun.

Anonym sa...

Ooh, tackar så mycket för researchen! ;) Har ju en hel radda med block att slänga efter skolan nu..

MVH Hanna