19 juni 2011

Supernyttiga hampafrön

Jag har inte skrivit tillräckligt om hampa, känner jag. Jag hörde talas om det som ett bra miljöval för textil för typ två år sedan. Jag köpte en schyst handväska och en härlig topp i stickad hampa. Lite linnekänsla över det, verkligen ett skönt material.

Och för ett tag sedan lärde jag mig om hampafrön, och det är dem jag vill slå ett slag för idag. Lyssna noga ;)

Superfrön!
Skalade hampafrön finns att köpa på burk. Renée Voltaires finns på välsorterade matbutiker, annars finns de troligtvis i hälsokosten. Och på diverse nätbutiker. Hampavaruhuset har både frön och kläder och en massa annat.

Fröna är ett par millimeter i diameter och har en nötaktig smak som jag verkligen gillar. Man kan strö den på sallader eller på vilken mat man vill. Jag blandar en matsked i morgongröten varje dag tillsammans med krossat linfrö. Vips är man boostad med protein och omega-fetter som ger en skön känsla i magen. Havregrynsgröten blir dessutom godare. (Jag blandar i fröna efter att gröten är klar, eftersom de är känsliga för höga temperaturer)

Värsta supermaten! Det här har jag lärt mig om hampafrön:
Hampafröt är en komplett proteinkälla som består av alla de åtta essentiella aminosyrorna. Hampafröt innehåller en massa fibrer som håller magen igång. Den innehåller essentiella fettsyror som Omega 3 och 6 och är bra för hud, hår, immunförsvar och ögon. Det sägs att hampafrön också reducerar kolesterolnivån. Dessutom innehåller hampafrön mycket vitaminer och mineraler främst kalcium.
Klippt från Renée Voltaire

Och nej, det som säljs som mat i Sverige har inget med droger att göra. Det är ren industrihampa, som är fullt tillåtet att odla och sälja i Sverige. Den är dessutom väldigt effektiv att odla och kan växa på näringsfattiga jordar i de flesta klimatzoner. Alla rätt. Mer på Wikipedia.

Gillar.

4 kommentarer:

Kalle sa...

Hampa är fantastiskt! Tänk vad synd att man skall behöva förklara att det inte har med droger att göra. Det slipper man ju med vallmo, ingen tror att man är opiummissbrukare för att man har vallmofrön på frukostbullen...

My sa...

Tack för tipset. Jag behöver alltid tips på hur jag kan hotta upp havregrynsgröten.

Mikaela sa...

Hampa är verkligen underskattat och en riktigt bra proteinkälla och innehåller dessutom essentiella fettsyror. perfekt att blanda i smooties, gröt eller i yoghurten.

Jay från essentiella aminosyror sa...

Hej! Tack för mycket bra information! Jag har gjort en sida speciellt för essentiella aminosyror, kolla gärna in den och säg vad du tycker är bra resp dåligt :) skulle uppskattas!

Kör hårt!

Med vänlig hälsning
Jay