22 juli 2011

Veganmat - mina skäl

Jag har tänkt länge att jag skulle göra det, men idag skrev jag ihop en liten sammanfattning om mina skäl att äta veganmat. Ja, om någon läsare nu skulle ha missat det den här våren, haha! Jag gjorde den på en egen sida i toppnavigeringen, där jag ju också har listat mina andra miljöval.

Mina skäl att äta veganskt - håll till godo :)

Nu ska jag åka till lotten och skörda ännu mer mangold och plocksallad.

2 kommentarer:

Marit sa...

Hej Karin!
Härligt att läsa bra vegoargument. Jag har själv men vånda slutat med kaffe för att det går åt för mycket mjölk. Jag laktorensar min kost.
En fråga bara. Hur tänker du kring att tofu är sojabaserat?
Allt gott / Marit

Karin sa...

Fast soja är ju inte per definition dåligt att odla. Det är ett väldigt bra och proteinrikt livsmedel för människor.

Problemet är ju bara att det går åt så orimligt mycket till allt djurfoder som behövs för köttproduktionen. Att låta sojan gå omvägen via djuren är ett vansinnigt slöseri.

Den sojan som används till livsmedel är vad jag vet oftast från mer hållbar odling än djurfodret. Helt enkelt för att man kan sälja den dyrare, antar jag. Jag köper sojaprodukter på samma sätt som jag försöker göra med all mat jag köper - ta reda på så mycket jag kan om hur maten är odlad och producerad, och välja ekologiskt så ofta det går.

Spånnande med laktorensningen, heja dig! Fast kaffe är ju gott även utan mjölk, ju!