23 augusti 2011

Anti Scampi!Detta tål att upprepas tusen gånger: Köp inte jätteräkor. Aldrig. Jätteenkelt.

Ja inte för att jag egentligen tror att så många av mina bloggläsare köper jätteräkor (eller...?), men jag passar ändå på att sprida Naturskyddsföreningens nya Anti-Scampi-kampanj (kul namn). De har en Facebooksida, som man gillar om man vill stödja kampanjen, och så kan man passa på att dela videon till sina kompisar också. Min favorit Klara Zimmergren är speaker :)

Okej, att säga att det jätteräkan är en av världens största miljöbovar blir kanske lite vinklat - självklart är människan världens största miljöbov. Jätteräkan är bara utnyttjad i en cynisk industri som har enormt stora konsekvenser för djur, människor och ekosystem där räkorna odlas.

Och om man vill nyansera lite kan man väl inte säga att "Om du bara vill göra en enda pyttesak som är helt ovärderlig för miljön, då är det att avstå från jätteräkan". Njää... Jag kan komma på en lista med saker som är mer effektiva att göra för miljön (typ avstå kött och flyg), men de har alldeles rätt i en sak: Det är en pyttesak att avstå.  Helt onödig! Ät nåt annat!

Ja, dessa jäkla jätteräkor... De är ju inte ens goda.

Här har jag listat de viktigaste argumenten att aldrig köpa dem.

Och om du missat det kan du läsa om min allra största påverkansframgång som konsument - när Yasuragi Hasseludden slutade servera jätteräkor.

Gilla Anti-scampi nu då!

3 kommentarer:

Stefan sa...

Kör vidare på temat: Ät inte jätteräkor

Anonym sa...

Jag skrev ett arbetet om Scampiodlingarnas miljöpåverkan 1998 när jag gick i gymnasiet. Då trodde jag att när väl alla andra fick reda på det jag visste skulle räkan försvinna från alla affärer och krogar. Men fortfarande ser man jätteräkor överallt! Det är beklämmande!
Jag har dock fått alla i min familj och mina vänner att lova att aldrig mer äta jätteräka. Alltid något :)

Anonym sa...

Åå. Du inspirerar ju mig så mkt att ta kontakt med restauranger. Så nu har jag mailat favvokrogen i Uppsala om att de borde skippa scampi (öste givetvis beröm också). Fick artigt svar, att de känner till problematiken och letar alternativ. Lite uselt tyckte jag, är väl bara att sluta. Inte som att menyn står och faller med scampin. Men, men... Så jag svarade igen att vi blir allt fler som undviker restauranger med scampi, och kan Yasuragi (som du ju fixat!) sluta så borde de kunna.

Känns skitbra! Nu ska jag gooogla runt på andra av mina favvorestauranger i stan, läsa menyerna och börja mailbomba. Kul!

/Karolina