8 augusti 2011

Bara en guldfisk

Ja det är bara en guldfisk. Och jag vet att många säkert himlar med ögonen och tycker att det finns viktigare saker att engagera sig i. Men jag hade en stund över istället för att hänga framför teven eller uppdatera Facebook, och skickade ett mejl där jag brydde mig om just den här guldfisken.

När jag fick svaret tappade jag en liten gnutta av tron på mänskligheten.

Så här skrev jag till en restaurang vi gått till härom kvällen:

Hej,Igår gick vi till er restaurang. När vi kom in såg vi en liten skål med någon företagslogga på. I skålen med max två liter vatten, simmade en ensam guldfisk.
Så oerhört onödigt! Fisken får leva sitt liv i en alldeles för trång behållare utan några växter eller andra fiskar.Enligt djurskyddslagen ska fiskar ha ett ordentligt utrymme (40 liter rekommenderas) och akvariet ska inredas så att det liknar fiskens naturliga miljö. Skålen får inte vara rund och fiskarna måste kunna gömma sig.
Vi vände när vi såg fisken, vi blev inte sugna på att äta hos er.
Här kan ni läsa mer om djurskyddslagen.
Hur tänker ni göra med fisken?
Hälsningar Karin

Så här svarade restaurangen (jag tror att det var restaurangägaren)

Hej Karin
Tack för att du försöker rädda världens fiskar, eloge till dig. Innan du vänder i dörren kan du komma fram och fråga dina undringar.
Fiskskålen om 10 liter som köptes från djuraffären innehöll 2 fiskar med växter och allt i, när NI gäster, inte kan hålla era fingrar ifrån skålen och tar sönder skålen måste vi kunna använda den största skålen som vi kan hitta. Att det finns en logga på den skålen SKITER jag i det fullständigt så länge fisken har nånstans den kan vara.
Fisk nr två som va i skålen lämnade oss tyvärr och fick en fin begravning.
Nästa ggn du kommer in och antyder på saker som du inte vet om fråga oss istället, för att sitta bakom en dator och skicka önödiga jävla mail.
Och du , du gjorde rätt att du vände i dörren håll dig borta också, för vi vill ha förstående och rakryggade gäster, inte gäster som antyder på saker och ting och sedan skickar skitiga mail.
Vår fisk är lyckligare än i djuraffärens påsar, tro mig vi har haft den i 2 år.
MVH


Jag vet inte vad jag ska säga...

Jag förstår att jag bara måste släppa och inte tänka på det mer. Att anmäla brott mot djurskyddslagen för en enda guldfisks skull förstår jag är lönlöst, och kanske inte ens önskvärt med tanke på hur mycket annan skit som skulle behöva städas upp bland vanvårdade djur. Men visst får man lust att sparka någon ansvarig på smalbenen?

Jag har inte svarat någonting än. Gissar att det inte finns något jag kan säga som övertygar någon.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Usch, det är verkligen läskigt att det finns så många otrevliga idioter där ute. Jag tycker att man måste få engagera sig i det lilla också, även om det bara är en ensam liten guldfisk.

Anonym sa...

Jadu, många "konstiga" personer finns det onekligen. Men det allra konstigaste tycker jag är att personen svarar dig sådär. Snacka om att skapa ett dålig rykte för sin restaurang! Även om du inte skriver ut restaurangens namn (vilket jag ändå skulle vilja att du gjorde :) ) så kommer du berätta om detta för dina vänner, som berättar för sina vänner, som berättar... Nä, utan att förhäva mig själv måste jag säga att jag tycker denna restaurangägare verkar vara en osmart och sorglig figur, som förhoppningsvis också hade en dålig dag.
/Karolina

Anonym sa...

Hej, jag tycker du gjorde rätt som skrev till restaurangen och att du valde att gå därifrån. Såg att de tom hade bild på fisken på hemsidan. Annika

Karin sa...

Ja de har en bild på hemsidan, men den bilden är gammal och från den tiden de hade tiolitersskålen med växter i. Skålen som fisken simmade i nu liknade mer en vas, max två liter vatten och inga växter.

Nina sa...

Jag slutade andas när jag läste hans svar. Otroligt hur en människa kan vara så otrevlig och konsekvent osympatisk i mening efter mening. Bra att du skrev, Karin!

Anonym sa...

Och nu ser jag länken till restaurangen, såg den inte förut när jag läste inlägget. Så tack tack, nu vet jag var jag inte ska gå.
/Karolina

Henrik sa...

Hej,
Där kommer man ju inte äta efter att man läst hans svar!

De har ju en sida för betygsättning av restaurangen. Man kanske skulle kunna skriva en liten förklaranade recension... :)

Anonym sa...

Vad var det här för restaurang? Bara så jag vet var jag aldrig ska gå, och varna alla jag känner! Vidrig människa.

Karin sa...

Den här restaurangen

Anonym sa...

Haha, vad bra att jag nu slipper gå dit - jag hade ju annars hört gott om det stället (från en vegovänlig grek), men men...

Ylvan sa...

Lite sent svar, men bättre sent än aldrig. Det finns en väldigt fin bok av en norsk författade, Fiskenes ukjente liv, av Bergljot Børresen.
I den finns mycket information som kan vara värd att dela med folk som inte vet bättre och som inte förstår varför du bryr dig.
Den beskriver väldigt fascinerande försök på guldfiskar och som bevisar att de har ett väldigt gott minne. De kan dessutom skilja på klassisk musik och rock.
Bra mail!
Ylvan