30 augusti 2011

LCHF och miljö

Det där med LCHF-dieten, som Sveriges Radio snackade om idag. Alltså, jag försöker att tänka nyanserat, men jag kan inte hjälpa att jag blir provocerad. Det självklara avslöjandet var att LCHF-dieten har mycket större miljö- och klimatpåverkan än vanlig rekommenderad kost.

Ja, vem trodde inte det? Kött och mejeri är sämre för miljön än vegetabilisk mat. Det är ju lektion 1A i kursen om mat och miljö, det vet väl alla.

Att bota välfärdssjukdomar som fetma genom att äta mer kött och mejeri känns inte lite cyniskt. Den rika världens invånare är överviktiga för att de äter mer kalorier än de gör av med, inte för att de får för lite kött och smör. Framför allt med tanke på att vi ständigt ökar vår köttkonsumtion.

Nej, jag läste en mycket bättre definition av förkortningen LCHF idag: Low Calories, High Friskisandsvettis. 

Disclaimer: Jag utger mig inte för att vara expert på näringslära, och kan inte mer om LCHF-dieten än att man äter mer fett och hoppar över kolhydraterna. Och folk får väl äta vad de vill så länge de mår bra. Jag stör mig bara på att man inte ifrågasätter vad det faktiskt innebär att äta sig mätt på nästan uteslutande animaliskt fett och protein. Och även om det finns LCHF-vegetarianer, så är de allra flesta inte det.

Och som av en händelse hittar jag den här artikeln i dagens Miljöaktuellt: "Forskare: Därför är baljväxter framtidens hållbara livsmedel"

10 kommentarer:

Varken sa...

Det går att äta veganskt LCHF. Det är en missuppfattning att LCHF skulle innebära att man proppar i sig fett - det betyder enbart att man ska dra ner på andelen kolhydrater och öka andelen fett och inget annat än så.

Med det i bakhuvudet blir den här nyheten helt tokig. LCHF baserad på nötkött och grädde är självklart ett miljöproblem, men det är ju för fasiken tallriksmodellen också om den innehåller ris och odlad lax.

Karin sa...

Tack för en bra synpunkt. Jag håller med om att det är alltför lätt att skylla ökad köttkonsumtion på LCHF, fastän det är fullt möjligt att äta lowcarb utan kött. Och den ökade köttkonsumtionen beror snarare på att kött blir relativt billigare hela tiden.

För att nyansera - jag tycker alla ska få äta vad de vill, så länge de mår bra. Men alla som äter sig mätta på övervägande delen kött och mejeri borde fundera på hur schyst de äter.

Och ska man vara lite krass - hur stor del av LCHF-dietförespråkarna är egentligen vegetarianer/veganer?

Anonym sa...

Hejhej! Scampimailaren Karolina här igen. Måste bara få återrapportera(!) ett "roligt" eller kanske snanare komiskt (läs korkat) svar jag fick från en restaurangchef när jag påtalade att de serverade scampi.

"Men jag och vi vet att man inte ska äta scampi, vi serverar tigerräkor.. Det kommer även vara ändrat i menyn som börjar serveras imorgon. Anledningen till att det har stått scampi i menyn är att även tigerräkor kan kallas scampi."

Jadu, vet inte om man ska skratta eller gråta. Antingen är han verkligen korkad, eller också är det ett mycket dåligt försök att ursäkta sig. Hur som helt, jag var givtevis tvungen att avslöja för honom att scampi och tiggerräkor är samma sak, och att jag gärna kommer tillbaka till hans restaurang och äter - när menyn har ändrats.

/Karolina

Karin sa...

Ja, som du säger, Karolina. Man vet inte om det är komiskt eller tragiskt. Det verkar inte bättre än att han (?) faktiskt tror att scampi är något annat än tigerräkor. Så det var väl på tiden att du upplyste om det. Bra jobbat!

Varken sa...

Det håller jag med om - jag har bara problem med den oerhört onyanserade rapporteringen kring den här undersökningen.

Jag känner bara en person som äter strikt LCHF. Hon äter inte vegetariskt, men hon äter mindre kött och mjölkprodukter nu än när hon åt enligt livsmedelsverkets rekommendationer, och naturligtvis mycket mindre av nästan allting annat utom möjligtvis spenat, vitkål och närproducerade KRAV-märkta ägg. Hon har sedan hon började med LCHF blivit betydligt mer mån om att köpa ekologiskt, och hon har blivit friskare och kunnat sluta med flera mediciner.

Jag ser inte varför LCHF ska hängas ut som en miljöfarlig diet - hon klarar ju av det galant, att både följa dieten, gå ner i vikt, bli friskare och bli mer miljömedveten. I de fall som är så som ovan beskrivet kan jag inte se att det skulle vara ett miljöproblem.

Sedan finns det självklart LCHF-anhängare som skiter i miljön när de handlar och äter - liksom många andra som inte minskat ner sin kolhydratkonsumtion.

Nina sa...

Det här fnissade jag åt igår: http://svenskbladet.se/vetenskap/index.php?alias=lchf_diet_okar_risk_for_overdriven_reaktion_vid_kritik_av_lchf_diet.html

Varken sa...

Nina: :)

Kom på att jag nog ska tillägga att jag själv inte äter enligt LCHF.

Jenny sa...

Blogginlägg från vegetarian som äter LCHF, så det går visst även om säkert de flesta på LCHF äter en del kött.
http://carbzone.se/blogg/2011/08/22/low-carb-for-vegeterianer/

Anonym sa...

Jag äter lchf :D Fast jag äter inte rött kött. Bara firre. Kyckling ibland men har svårt att äta det. Men det är en ganska begränsat diet när man inte äter röttkött. Har ej tänk på att det är mindre bra i milösynpunkt dock! /jennyfer vip dogs

Karin sa...

Hej Jennyfer,
Det är ju inte själva LCHF-dieten som är problemet ur miljösynpunkt, utan vad man väljer att äta. Avstår du rött kött så har du gjort ett jätteviktigt val för klimatet och undviker du kyckling så slipper du bidra med dina pengar till lidandet i kycklingfabrikerna. Sen har jag inte koll på hur mycket av det mjölkbaserade fettet kan bytas ut mot vegetabiliska fetter i LCHF-dieten, men det är ju något att fundera på om man vill äta mer miljövänlig lowcarb-diet. Nötter, goda oljor...?
Ja inte vet jag! Min ingång är bara att jag tycker att det är galet att vi i västvärlden bara äter mer och mer kött och mjölk, trots att jorden inte pallar för det.
Ha det gott, pussa alla hundar :)