6 augusti 2011

Bra mjölk utan komjölk

Något jag verkligen gillar är alla icke-vegetarianer som försöker dra ner på sin köttkonsumtion. De har förstått att kött är dåligt på en massa olika sätt och insett att de kan göra världen lite bättre genom att äta mindre kött, även om de inte kan eller vill sluta helt. Det finns en massa sätt: Köttfri måndag, bara vegoluncher till vardags, bara köpa KRAV-kött eller helt enkelt göra sitt bästa för att välja vego lite oftare än förut. Man måste inte bli 100 procent vego för att göra skillnad för miljön, klimatet, djuren och global rättvisa. Hundra procent vego är jackpot, men vilken som helst procent vego är bättre än hundra procent kött.

Min uppfattning är att fler och fler fattar att man inte måste vara vegetarian för att äta mer vegetariskt. (Sedan ökar köttkonsumtionen ändå, hur det nu går ihop...)

Mjölken då? Ur klimat- och miljösynpunkt är det i princip ingen skillnad på kött- och mjölkindustrin, även om ett glas mjölk har mindre klimatpåverkan än en biff. Och livet som mjölkko är långt ifrån så idylliskt som bregottreklamen låter påskina. Att insemineras varje år från ett års ålder, bli skild från kalven så fort den är född och mjölkas onaturligt mycket tills kon slits ut och slaktas vid 5-6 års ålder.

Någon som försöker minska på sin mjölkkonsumtion utan att bli vegan har jag inte hört talas om, ens bland dem som försöker dra ner på köttet.

Vem som inte är vegan eller laktosintolerant köper någonsin sojamjölk eller havregrädde?

Varför det, egentligen? Att välja matlagningsgrädde av havre istället för dito av komjölk ger knappt någon skillnad i smaken. Ett glas havremjölk till maten är faktiskt enligt mitt tycke godare än vanlig mjölk. Pannkakor på sojamjölk smakar precis likadant som de som är gjorda med ägg och komjölk, fast man slipper magknipet om man ätit ett par för många pannkakor.

Så här kommer ett glatt tillrop till alla som inte är veganer, men som vill vara mer miljömedvetna i mataffären: Botanisera på mjölkersättningshyllan nästa gång du handlar. Testa, se vad du gillar.

Jag säger inte att det smakar likadant som komjölk - det vore ju konstigt. Och olika varumärken har olika recept, så man får smaka sig fram till sina favoriter. Men man kan använda mjölk, grädde och yoghurt av havre och soja på samma sätt som vanlig mjölk och det smakar gott. Kan det inte vara värt det då, av samma skäl som man minskar på sin köttkonsumtion?

Som bonus gör du en vegan glad, eftersom du ökar efterfrågan på mat utan mjölk och det kommer leda till ett ännu bättre utbud framöver :)

---------

Karins mjölkersättningsfavoriter

Alpro Sojadryck
Oatly havredryck
Oatly iMat matlagningsgrädde
Oatly vanlijsås
Go Green Visp (av havre)
Alpro Airy & creamy visp (bäst)
Alpro sojayoghurt
Carlshamns mjölkfria bordsmargarin
Tofutti Creamy smooth mjukost.

6 kommentarer:

Jessica sa...

Jag är mjölkallergiker och en positiv sak det har lett till är att min familj och mina vänner ofta använder mjölkfria alternativ även till sig själva eftersom de har upptäckt att de funkar lika bra :)

Marit sa...

Nu låter det som att jag fiskar efter beröm här men jag har faktiskt under de senaste veckorna börjat minska min konsumtion av mejeriprodukter från kor.
En bra grej jag har upptäckt är att det fungerar riktigt bra att kombinera vegankost med raw food. Jag gillar inte tanken på att behöva äta kosttillskott och raw food-kulturen kommer med många riktigt roliga tips för en komplett kost. Jag har till exempel börjat göra egen sesammjölk för kalcium.
Vet du något om miljöpåverkan från och behandling av får och getter? Jag brukar alltid välja får- eller getost framför koost för att jag fåt för mig att det är mer hållbart.
Allt gott!

Anonym sa...

Jag har faktiskt börjat tänka på min mjölkkonsumtion också, inte bara kött. Sommar betyder mkt fil, men vardagslunken brukar innehålla gröt och havremjölk. Funkar faktiskt jättebra. En fråga, du som verkar ha koll på bra mat och så. Sojamjölk, hur tillverkas den? Alltså, var kommer sojabönorna ifrån? När det gäller ej eko-kött pratas det ju mkt om att kossorna får kraftfoder (sojabönor) som odlats på mark där regnskog huggits ner. Är det samma för bönorna till sojamjök? (Sen är det såklart mkt bättre att äta/dricka sojabönorna direkt än att stoppa dem i en ko, för att sen äta köttet. Men jag är ändå lite nyfiken.) Har du koll?

/Karolina

Jessica sa...

Vi använder havre i så stor utsträckning som möjligt just av den anledningen :)

Karin sa...

Jessica: Ja även om det inte är kul med allergier, så är det ju bra att det finns så många bra alternativ till mjölk. Synd bara att det är så svårt på restauranger...

Marit: Även om du inte fiskar efter beröm skickar jag en applåd till dig i alla fall :) Visst är det spännande att lära sig nytt sätt att laga mat?
Nej, tyvärr är jag ingen expert på miljöpåverkan från får och getter. Men min gissning är att det i alla fall är bättre ur klimatsynpunkt. Lammkött brukar ju framhållas som ett mer klimatsmart köttalternativ. Hur djurhållningen funkar? Ingen aning. Svårt att ha koll när det är importerad ost också.

Karolina: Soja är ju inte per definition dåligt att odla. Det är ett väldigt bra och proteinrikt livsmedel för människor. Problemet är ju bara att det går åt så orimligt mycket till allt djurfoder som behövs för köttproduktionen. Att låta sojan gå omvägen via djuren är ett vansinnigt slöseri.

Den sojan som används till livsmedel är vad jag vet oftast från mer hållbar odling än djurfodret. Helt enkelt för att man kan sälja den dyrare, antar jag. Jag köper sojaprodukter på samma sätt som jag försöker göra med all mat jag köper - ta reda på så mycket jag kan om hur maten är odlad och producerad, och välja ekologiskt så ofta det går.

Melissa sa...

Ovo-laktovegatarian sedan 12 år, drack just ett glas havremjölk till lussebullarna. Håller med dig. Alternativen finns och är bra!

Vilken inspirerande blogg överlag. Komemr att följa! <3