3 augusti 2011

Om kattsand och miljö

För ett tag sedan lade jag till en funktion i högermarginalen, där man kan se vilka blogginlägg som varit mest lästa den senaste månaden. Det är ständigt samma inlägg som hamnar högt på listan, ett över två år gammalt inlägg om… *trumvirvel* …kattsand!

Tydligen googlar folk på Peewee, och kommer till mitt inlägg från våren 2009 om bästa kattlådan. Det bjuder jag så gärna på. Om det är något enskilt varumärke jag kan tänka mig att göra gratisreklam för så är det just Peewee-lådan.

Är det inte dags för lite miljösnack med Sveriges kattägare? Jag tänker på kattsanden.

Min kvalificerade gissning är att majoriteten av de svenska katterna (det fanns uppskattningsvis 1,6 miljoner 2006) gör sina behov på klumpbildande kattsand. Det finns en uppsjö av varumärken som försöker överglänsa varandra i att lukta gott, var dryga och göra smarta klumpar. När Enzo kom till oss 2003 hade vi sådan sand ett tag och jag höll på att bli tokig av den fräna lukten från lådan och framför allt av allt grus som spreds i hela huset! Tungt var det att bära hem, och snordyrt var det också.

Klumpbildande kattsand är oftast gjord av bentonitlera som bryts i dagbrott. Inte sällan är är det amerikanska varumärken och den tunga sanden transporteras ända därifrån. Bara det är helt galet. Sedan är kattsanden omöjlig att återvinna. Den ska sorteras som brännbart, men lera brinner inte och ingen energi utvinns och den måste deponeras.

Ja ni fattar. Klumpbildande kattsand av bentonitlera har alla fel ur miljösynpunkt. Och så är det så populärt, trots att det finns träpellets, som tillsammans med Peeweelådan är smart, drygt, billigt, svenskt och helt återvinningsbart. Och inget toagrus på matbordet, tack för det!

Jag har redan skrivit om varför Peewee rockar, så det behöver jag inte göra igen. Med det här inlägget ville jag bara tillföra vilken dålig idé det är med långdistansimporterad lersand eller kvartssand (kristallsand) som inte kan återvinnas.

Och ja, visst finns det andra sorters kattströ som inte är lerbaserat. Det finns andra träbaserade varumärken än Peewee. Och det finns det pappersbaserade Toa-lätt (testat, men väldigt odrygt och luktar förfärligt efter någon dag bara), och en majsbaserad variant (har inte testat, men det är också importerat från USA). Kristallsanden är ej återvinningsbar kvartssand, ofta importerad från Kina.

--------
Disclaimer: Jag är inte alls expert på det här med kattsand, så fyll gärna på om du vet mer om kattsand och miljö eller om jag är ute och cyklar med det jag skrivit här. Skitsvårt att hitta info på nätet om detta.

8 kommentarer:

Annika sa...

Tänker på vårt nya kattpensionat, som vi ska öppna i december 2011. Har funderat på vad jag ska lägga i lådorna. Kattsand gjord av bentonit är tung, dammar något och svår att kompostera. Har testat och det måste blandas ut med mycket annat för att inte bilda blöta lerkokor som aldrig löser upp sig. Har testat PeeWee men katterna har varit tveksamma. Och jag funderar vidare...

Karin sa...

Hej Annika!
På ett kattpensionat, där du ska ta hand om katter tillfälligt förstår jag att det är svårt att köra träpellets. Katterna vill väl ha det kattströt som de är vana vid hemifrån, antar jag. Det bästa kanske är att ha olika kattströn hemma och ställa fram den sort som de är vana vid. En katt som fått åka hemifrån utan sina människor behöver kanske inte tvingas lära sig en ny toa också, tänker jag.

Jag vet inte hur bra de andra träbserade märkena fungerar. Kanske är de lite mer lika sand konsistensen (inte pellets) och skulle vara lättare att vänja sig vid?

Spännande med pensionatet!

Förresten, det där med att kompostera bentonitlera? Vad jag förstår så är det samma lera man tänker använda för slutförvar av kärnavfall, så speciellt komposterbart tror jag inte att det är...

Anonym sa...

Hihi, jag var en av dem som kom till din sida när jag sökte kattsand till vår lilla kattunge, fick ju även svar från dig. Jag är supernöjd med peewee och det var inga problem att vänja vår nya familjemedlem att använda den, trots att hon inte var van vid den från uppfödaren. Känns superbra att det är bättre för miljön oxå och så känns det fräscht.Jag tömmer spånen på en speciell plats vår trädgård. Tack för det tipset. PS Jag var läsare av din blogg även innan jag googlade på just detta. /Annika

My sa...

Hej,
Nu när det finns peewee med tak köpte jag en till vår katt för att just bli kvitt kattsanden som jag inte visste var den kom från, vilket jag inte gillar (tack för infon. Men vår katt vägrar använda den. Kanske blir det bättre i vinter när hon inte är ute så mycket. Hoppas på det för det skulle inte kännas kul att gå tillbaka till kattsanden.

Karin sa...

Hej My,
Jag vet att en del katter protesterar när man byter till Peewee. Vår förra katt ville inte använda den när han kom till oss från katthemmet. Men vi trixade ett tag med att ha en låda med kattsand, som vi smög in mer och mer pellets i efter hand. När det gått ett tag var det mer pellets än sand i, och till slut kunde vi ta bort extralådan och han gick på peeween. Lite åbäkigt och trixigt, men det är helt klart värt besväret. Ni får väl vara kreativa och se vad som passar er kattmadam :)

Emma sa...

Hej!
Spännande! Har ingen katt men intressant att läsa om ändå (googlade på bentonitlera och hamnade här ..) Jo, det finns pellets gjord av halm också. Det används till att strö för tex hästar. Kanske kan vara ett annat alternativ till träpellets tänkte jag. Ha det gott!

Hälsningar Emma

Lelle sa...

Övertagit två innekatter från min dotter. Fast de har blivit mer utekatter nu, sedan de lämnat Malmö för landet i Småland. Kattströet fick jag av min dotter. Pellets låter som en mycket bra idé! Fråga: de pellets jag ser på bilder fr peewee ser ut som de pellets jag eldade när jag hade pelletskamin i mitt gamla hus. Är det samma sak? Tänker på kostnaden ...

/lelle

Karin sa...

Hej Lelle,
Vad mysigt med nya familjemedlemmar :)
Jag vet att andra använt eldningspellets. Det viktiga är att pelletsen faller sönder till sågspån när de kommer i kontakt med vatten. Det är ju bara att testa! Jag tror dock att eldningspellets är lite grövre än peewee-pellets, så du får fråga dina katter så de inte tycker att det är obekvämt att gå på. Lycka till!