21 augusti 2011

Veganskt korvberg


Jag fick ett paket fullt med mat i veckan. Det var min beställning från Seitanfoods, en ny webbutik som säljer veganska och ekologiska korvar, pålägg och andra tofu-/seitanprodukter. Vegetabilisk chark, helt enkelt. Importerad framför allt från Tyskland.

De har en minsta beställningssumma på 500 kr, så min första beställning passade jag på att köpa ungefär ett paket av varje för att testa. Och wow, det är riktigt bra. Min favorit hittills är ToRo-grillkorven (bästa vegogrillkorven jag smakat) och de fantastiska små snacks-chorizosarna. Country-korvarna var lite torra att steka och äta som de är, men jag gjorde en grym korv stroganoff på dem idag! Salamin var riktigt bra på mackan, och jag kan tänka mig att den gör sig bra på varma mackor/pizza också.

Vi har mer kvar att testa från paketet, men hittills är jag en mycket nöjd kund. Dessutom lovar de att de kommer att ha goda ostar till försäljning också.

Jag fick en fråga om det där med vegokorv. Varför försöka göra mat som liknar kött - vad är poängen med det? Är man vegetarian vill man ju inte ha kött, då verkar det väl dumt att göra låtsas-kött? En bra fråga, som jag förstår att man kan undra över.

Men jag tycker att det är jättebra att det börjar komma mer mat som "liknar" kött. Framför allt innebär det att den som vill avstå kött av miljö- och djurrättsskäl, slipper avstå de maträtter som hen är van att laga. En grillad korv med bröd på sommaren, eller skinka och köttbullar på julafton. Ölkorv som tilltugg på festen - det är fullt möjligt att få tag på utan minsta lilla kött eller mjölk.

Och det blir bättre utbud hela tiden. Och godare. När fler köper kommer fler vilja tillverka.

Drömmen vore ju när snabbmatskedjorna kunde erbjuda hela sitt burgar-sortiment fast med vegokött. Nu är ju vegetarianerna förvisade till en enstaka burgare, som står undangömd på menyn. Ett föredöme är Taco Bar, som erbjuder hela sin meny med eller utan kött. Hur svårt kan det va?

----------
Seitan: Proteinrik mat, gjort på vetegluten. Ganska lätt att göra hemma.

6 kommentarer:

Malin sa...

Det är många som säger att det aldrig skulle kunna bli vegeterianer eftersom det tycker kött är alldelens för gott. Jag tycker också kött är hur gott som helst( iallafall mina minnen av det)och skulle kunna äta det i mängder, men jag vill inte pga moraliska, etiska och miljövänliga skäl. Bara för att jag råkar vara vegeterian så ska jag väll inte behöva förneka att jag tycker att kött smakar gott? Att byta ut kött mot köttliknande substitut lockar fler människor till vegetariska alternativ eftersom att glappet mellan kött och vegetarisk kost minskar! Det ger folk större själ att hålla sig borta från djur.. Bra skrivet! :)

Jenny sa...

Hej Karin
Det här har inte riktigt med det här inlägget att göra, men du har ju skrivit en del om restaurangbesök så jag tänkte höra med dig om du har någon lista över krogar med vegetariskt på menyn? Det behöver inte vara helvegetariskt men jag gillar när de har vegetariska rätter på menyn så man behöver ringa och fråga. De flesta kan ju fixa något vegetariskt men det känns inte så kul alla gånger. Vi äter ibland ute med jobbet och några är vego av olika slag och det är kul när det finns mer att välja på än vegetarisk pasta..

Om du inte har något tips på var man kan leta, så kanske det vore kul om alla fick tipsa om ställen här? Så slapp man googla runt så inför varje bokning. Bara en idé! :-)

Kram Jenny (Helenas kompis)

Nina sa...

Om man söker på "Vegetariskt" här: http://www.stockholm365.se/ så får man upp ett tiotal vegoställen. Mina favoriter (jag äter veganskt) är annars Lao Wai, Green Malaysia och Kokyo där man kan få en jättefin matupplevelse tillsammans med släkt och vänner som vill äta djur. Lycka till!

Karin sa...

Jenny, förlåt att jag dröjt med svaret på din fråga. Men jag vet inte om jag har några bra tips egentligen. Mer än de uppenbara rena vegoställena som Nina var schyst och tipsade om.

Jättebra idé om att tipsa om bra vegoställen här. Ska fundera på hur jag ska utforma det bäst.

Matglad sa...

Himmelriket! De där vegankorvarna är så goda :) Har dock flera av dem här på Coop forum i umeå så jag har inte behövt beställa dem. Att korvarna inte är vanligare i alla butiker är svårt att förstå.

Sen är ju frågan varför man inte kan vara vegetarian och samtidigt tycka om kött? Det finns väl ingen motsättning i det?

Anonym sa...

Härma å härma, om man mal ner någonting till en gegga och ska tilllaga finns det inte så många sätt att få den på, som biff, boll, eller i skinn som korv! Ska de vegetariska alternativen få hitta på egna former eller? brukar jag svara :)