13 september 2011

Idol: Pelle Strindlund

Har du en halvtimme över? Ta dig en stund att lyssna på En bok, en författare med ett samtal med Pelle Strindlund där han utvecklar tankarna i sin bok Jordens herrar.

Jag läste boken i vintras, strax efter att ha läst Äta djur av Jonathan Safran Foer. Jag hade redan funderat ett tag på att sluta med mjölk och ägg och äta veganskt av miljöskäl, men de här böckerna inspirerade mig att våga prova till slut. Miljöargumentet finns kvar, men det jag läste hjälpte mig att reda ut för mig själv att jag inte kan blunda för lidandet i djurindustrin ens för ägg och mjölk. Då blev steget inte svårt längre. (Här kan du läsa mer om mina matval)

Pelle Strindlund, vilken modig människa! Jag kan bara gissa hur provocerade folk kan bli av hans övertygelse och hans lugn. Mig inspirerar han att utmana mig själv att hitta egna sätt att leva efter mina värderingar.Jamen vi har ju världens bästa djurskyddslagar!
- Ja, det är så man försvarar förtryck. I sydstaterna på 1800-talet sa man att industriproletariatet i England hade det mycket värre än slavarna här i södern, de har det bra. På samma sätt försvarar vi oss här. Men varför har vi då två miljoner hönor i burar så trånga att de inte kan sträcka på vingarna? 
- Om du skulle behandla ett sällskapsdjur på det sättet, så skulle du dömas direkt för djurplågeri. Men det är okej att spärra in hönor i äggindustrin, trots att vi inte behöver äta ägg.

5 kommentarer:

Vegogourmanden sa...

Tack för tipset! Otroligt vettig kille!
Jag har slutat äta ägg och skurit ner mycket på mjölkprodukter. Det jag har svårt att motstå är ost (parmesan, halloumi, mozzarella, cheddar, mmm...), trots att jag äcklas av tanken på både löpe och mjölken.
Finns det något gott veganskt alternativ till ost?

Karin sa...

Hej! Jag förstår precis vad du menar. Osten var det största mentala hindret för mig också när jag slutade med mjölken. Kanske för att det så mycket av den laktovegetariska maten kretsar så kring osten - det ska vara feta, haloumi, mozzarella och parmesan i nästan alla rätter, verkar det som.

Men för mig kom vändningen när jag förstod att man inte måste ersätta osten med annat som smakar och fungerar som ost. Det finns så många smaker och råvaror som jag aldrig hade tänkt på förut.

En vanlig smörgås, till exempel. Förut hade jag bara ett enda pålägg - det var smör och ost som gällde. Tittar jag i kylskåpet nu finns det: Jordnötssmör, mandelsmör (med marmelad), hummus, tofumjukost, seitanskinka (med senap) och två olika sorters vegopastejer.

Sallader som jag hade fetaost i förut gör jag matiga med rökt eller marinerad tofu. Supergott!

Det finns också olika ostar som ska vara smältbara och funka på varma mackor och pizza och så, men det har jag faktiskt inte testat än.

Så ett råd från mig är att testa att tänka lite utanför ostlådan och upptäcka nya smaker och recept. Du kommer inte bli besviken. Och du behöver ju inte bestämma dig för att sluta på dagen, utan testa dig fram.

Bästa nybörjarkokboken ever finns att köpa från Djurens rätt: Djurens Rätts bästa recept
En massa bra recept finns också direkt på deras webbplats.

Lycka till! Berätta gärna här hur det går:)

Anonym sa...

Heja Pelle och Heja dig Karin! Håll motivationen uppe och fortsätt din toppenblogg!

Vegogourmanden sa...

Åh vilka bra påläggstips, tack! Jag ska prova mig fram och försöka tänka utanför ostlådan :)

Anonym sa...

Tack för att du tipsade om Pelle, såg inslaget och det lämnade mig verkligen inte oberörd./Annika