8 september 2011

Slakterisubventioner och dissade matmiljömål

Ibland är det bara så frustrerande. Jag tänker på det där med att staten vill subventionera slakteriindustrin med 90 millar om året.

Hur ska folk fatta att vi inte behöver äta så jäkla mycket kött om det bara blir billigare och billigare att köpa? Hur ska folk inse att det är ett helt galet sätt att förbruka jorden och utnyttja djuren om staten pumpar in pengar i industrin, så att det ska bli billigare att köpa kött?

Ni får säga vad ni vill om konkurrens från andra länder och ont importkött, jag vill inte att mina skattepengar ska gå till köttindustrin.

Jadå. Javisst, jag fattar att det är en väldigt komplex fråga med jordbrukspolitik och internationell handel och EU och allt. Jag vill bara säga att jag tycker att det är en ding ding värld när skattepengar går till att öka konsumtionen av kött, när det är glasklart att det motverkar ungefär varenda miljömål man kan tänka sig.

Och vad var det där med Livsmedelsverkets rekommendationer, som blev ingenting efter att EU-kommissionen och jordbruksmnistern sagt ifrån? Kul att ha lagt ner det jobbet...

Men ordet är fritt och jag säger nu, det som Livsmedelsverket inte får säga:

  • Ät mindre kött. 
  • Ät grönsaker efter säsong, helst närodlade och ekologiska.
Sådär, vad sa du nu, Eskil?

Och här kan du förresten läsa de förbjudna miljösmarta matvalen.

Och ett riktigt bra inlägg om detta på Dyraremat.nu

1 kommentar:

Karolina sa...

Läste SR:s nyhet om ämnet där Eskil Erlandsson får frågan om handeln väger tyngre än miljön och han svarar "Generellt så är svaret nej." Men i detta fallet verkar det ändå vara så, det finns väl inget annat sätt att tolka det på. Tragiskt!