3 oktober 2011

Bestäm er om avfallskvarnarna nu då!


Nu fick avfallskvarnarna skäll igen i morse. 

I Ekot var nyheten att Naturvårdsverket tycker att det är en dålig idé med avfallskvarnar, en del av biogaskraften försvinner jämfört med att samla in matavfallet och hämta med lastbil. 

Ja, det var ju precis vad jag hört från flera håll och det jag sa till Stockholmshem när de inte ville införa sortering av matavfallet i mitt kvarter, eftersom de fortfarande funderar på avfallskvarnar. De höll inte alls med om att det var en dålig idé med kvarnarna.

Kan ingen bara säga vad som är bäst, och så gör vi på det sättet? Jag tycker det är sjukt frustrerande att så få stockholmare kan återvinna sitt matavfall. Och eftersom min hyresvärd inte låter mig sortera mitt matavfall för uppsamling, så måste jag ändå tro att avfallskvarnen gör jobbet halvbra i alla fall.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Karin,
Om du knåpade ihop en liten balkongkompost (googla!) kunde du kompostera en del av ditt matavfall själv. Jorden kan ju få komma till(baka) lotten och bli till ny mat.
/Maria

Carl Johan Hall sa...

Om man kommer fram till olika resultat i olika undersökningar, är det nog så att det kommer ungefär på ett ut hur man gör. Då tycker jag att avfallskvarnar verkar vara en jättebra idé av de orsaker som du nämner, plus att man slipper råttor.

Karin sa...

Hej Maria,
Komposter är jättefina. Fast jag gillar biogas och vill att matresterna ska bli miljövänligt drivmedel. Och inte bara mina matrester utan alla stockholmares och alla andras också.
Jag är nog mest frustrerad över att man bråkar om vad som är bäst och tiden bara går medan de flesta invånare i Sveriges huvudstad får sina matrester uppeldade. Hmm...

Anonym sa...

Citat från SÖRAB´s egen hemsida där man hänvisar till sin utredning man gjort ihop med Käppalaförbundet ”Studien visar att de övriga scenarierna med avfallskvarnar kan införas parallellt i liten skala vid sidan av ett kärlinsamlingssystem utan att det får några negativa effekter på hållbarheten”
• Frågan om avfallskvarnar är i stora drag en transportfråga
• Det finns 2 olika sorters matavfall, det som gått genom kroppen och det som inte gått genom kroppen
• Många kommuner transporterar den ena typen av matavfall (det som passerat kroppen) via avloppssystemet och det som inte gått genom kroppen med lastbil i påsar/kärl
• 100 kilo matavfall som transporteras via avloppssystemet innehåller lika mycket energi och näring då det kommer fram till rötkammaren som 100 kilo som åkt lastbil
Problemet är bara att det som åkt lastbil kan man mäta och ha kontroll över vilket inte är lika enkelt för det som går via rörsystemet.

///Göran Annerhall