9 oktober 2011

Lågprioriterad guldfisk


Jag skulle ju berätta hur det gick med guldfisken. Om ni glömt vad det handlar om kan ni läsa här och här

I min frustration och med hejarop från en jättertrevlig tjej på Djurens Rätt, kontaktade jag i alla fall Länsstyrelsen för att rapportera ev brott mot Djurskyddslagen. Vilket väl var det enda jag kunde göra när restaurangen så fullständigt struntade i det jag sade. Mina förhoppningar att djurskyddsinspektörerna skulle ha resurser att göra något åt en enda liten vanvårdad guldfisk var inte direkt höga. Men jag var ändå nyfiken på vad som händer med en anmälan.

Och precis som jag trodde. Ungefär ingenting hände. Det här svaret fick jag från handläggaren på Länsstyrelsen:
Tack för ditt mail! Jag har lämnat över anmälan till våra djurskyddshandläggare. De gör en riskvärdering och en prioritering av alla anmälningar som kommer in till oss, sedan bestämmer de vilka ärenden som är mest akuta och behöver inspektion omgående. Ärenden bortprioriteras också eftersom vi har så många akuta fall och inte har resurser till att följa upp allt.      Tyvärr är det så att denna typ av ärenden är lågprioriterade. Troligen blir vår åtgärd ett brev till resturangen med information om lagstiftningen för akvariefisk.

Jag skickade tillbaka den här frågan:
Tack för ditt snabba svar! Jag förstår absolut att det finns ärenden med högre prioritet, och vet att era resurser långtifrån räcker till alla anmälningar.      Så rent krasst kommer det inte hända mer än att de får ett brev? Har de någon rapportskyldighet att berätta för er hur de förbättrat för fisken? Vad händer om de struntar i att göra något?      Jag hoppas att du inte tror att jag är helt galen som bryr mig så om den här fisken. Det finns så många djur som har det värre. Jag känner bara att restaurangens otroligt cyniska inställning till hur levande djur kan behandlas och deras nästan hotfulla svar till mig när jag sade till om fisken, att det borde få någon konsekvens. Att de får höra att det inte är okej. Ja, nåt sånt.

Fick tillbaka ett vänligt och ärligt svar:
Förstår precis hur du menar och håller med dig! Tycker inte du är galen :) Du är heller inte ensam om att anmäla dåliga förhållanden för fiskar.       "Rent krasst" är det så att det inte händer mer än att de får ett brev. De behöver inte rapportera något. Däremot, om vi skickar bestämmelserna till dem och det sedan senare kommer in fler anmälningar om samma djur, så kan vi ta upp ärendet igen och kräva åtgärder. Det är ju meningen med brevet att de ska rätta sig efter informationen de får.

Så där stannade det. Jag har just nu ingen koll på hur fisken har det. Jag vägrar att gå dit att äta och jag har gått in och och vänt i dörren så många gånger att de börjar känna igen mig nu. Någon annan kanske har vägarna förbi restaurangen och se om fisken är kvar?

1 kommentar:

Nina sa...

Härligt Karin! Du har en fin och konstruktiv ton och den här gången får du svar i samma stil. Ihärdighet lönar sig, I'm sure.