6 oktober 2011

Miljö på jobbet 2012


En av årets högtidsdagar till ända. 

Ja faktiskt. Idag har miljögruppen på jobbet haft en heldag för att gå igenom hur det går med årets miljöhandlingsplan och framför allt för att knåpa ihop en ny plan för 2012. 

Jag är verkligen en lyckligt lottad miljösamordnare. Det vi skriver upp i handlingsplanen får okej från ledningsgruppen på nästan alla punkter. Och när vi väl bestämt vad vi ska göra så händer det banne mig också. Ja, nästan allt i alla fall, självklart har vi också surdegar. 

Till dagens möte hade vi fått in ett antal förslag från kollegerna om både högt och lågt. När vi var klara med mötet hade vi fått ihop en lista med åtgärder som vi ska föreslå för ledningsgruppen, som förhoppningsvis också tycker det är bra grejer.

Mina favoriter på 2012 års preliminära miljöhandlingsplan:
  • Köpa in en elcykel för kortare tjänsteresor inom stan och testa om kollegerna vill använda den.
  • Återvinning av matavfallet (allt annat källsorteras redan)
  • En frivillig variant av köttfri måndagslunch (berättar mer om den idén sen)
  • Utreda möjligheter och kostnader för ev installation av solceller på taket!
Och en massa annat bra uppdelat på områdena info/utbildning, inköp/förbrukning, resor/transport, energi och avfall.

Ja vad säger man? Det där med solcellerna var något som kom upp på fikat på min arbetsplats häromdan, och det kändes mest som en galen idé som väl aldrig skulle kunna gå. Men så kollade jag runt lite och det verkade plötsligt inte så uppe i det blå. Det finns att köpa, man kan få bidrag och det installeras faktiskt både här och där. Och när jag tog upp frågan på mötet idag, så sa kollegan som är fastighetsansvarig att det visst skulle kunna vara fullt möjligt. Vi har flera hundra kvadratmeter tak med massa sol. Han hade redan funderat på det. 

Ja jag fattar att det ligger långt fram i tiden, och det krävs både tid och pengar, men att utreda frågan betyder att tanken finns där som en möjlighet. Hur ballt vore det att ha taket fullt med solceller? Va?

Inga kommentarer: