17 november 2011

Den minst dåliga pappmuggen?

Jag vet att man ska undvika engångsmaterial.

Med det sagt vill jag skicka ut en fråga till någon kunnig läsare som kan tipsa om den minst dåliga pappersmuggen. På jobbet har vi självklart porslin och diskmaskin till vårt vardagsfika. Men sedan har vi några allmänna konferensutrymmen där logistiken helt enkelt inte funkar för att ha disk. Där får det bli kaffe och vatten i pappersmugg.

Min fråga är hur man hittar en någorlunda schyst pappmugg. Vår leverantör föreslår en kopp som är "tillverkad av återvinningsbara material (PLA - majsstärkelse) och är biologiskt nedbrytbar". Den har ingen tredjepartsmärkning.

Vad är poängen med en biologiskt nedbrytbar mugg om man inte har någon kompost, utan lägger muggen i återvinningen för pappersförpackningar?

Alla dessa frågor...

Jag kollade med Svanen, och de har inte svanenmärkt några pappersmuggar alls.

Hjälp mig nu - vilka är de minst miljöovänliga pappersmuggarna för varm och kall dryck?

7 kommentarer:

Marit sa...

Ack ja denna take away fail. Det kan nog vara en av mina största laster. Mitt mål är i alla fall att be att få slippa plastlocket. Det känns i alla fall lite mindre i magen då.

Karin sa...

Håller med, Marit, vad är grejen? Är det inte skönare att helt enkelt dricka sitt kaffe på fiket, istället för att gå runt med det?

jonas paulsson sa...

jag har hört någonstans att det går 10 000 pappersmuggar på en keramikmugg...vet inte var eller när jag hörde det

osunt sa...

Lätt att hänga upp sig på saker som känns mer än vad de påverkar.

Matförpackningar är ett tema som ofta kan röra upp gröna känslor. I en studie som fick uppmärksamhet för några månader sedan konstaterade man att det ur ett CO2-perspektiv är värt rätt mycket förpackning om det skyddar livsmedlet.

Jag skulle gissa att en ineffektivt diskad keramikmugg är lika miljöbelastande som en pappersmugg.

Karin sa...

Tack för kommentarer :)

Jag är medveten om att det där med engångsmaterial nog är mer en symbolfråga än ett allvarligt miljöhot. Symboler är dock inte att förakta.

Min fråga gäller egentligen inte pappmuggar kontra porslinsmuggar. Utan vilken sorts pappmugg som är minst dålig. Men det kanske inte är någon skillnad på dem?

Erik B sa...

Själv undrar jag om jag gör helt fel som slänger papptrågen (från eko frukt/grönt) märkta biodegradable i pappförpackningsinsamlingen...

Johan sa...

Sitter i samma situation. Vilken är den minst miljöovänliga pappersmuggen?

Borde inte saker som denna vara rätt viktiga? Det är ju trots allt stor skillnad och förbättring att gå från med miljöovänlig till minst miljöovänlig.....