9 november 2011

Gjorde klimatkontot igenKlimatkontot, har du testat det? Det är ingen nyhet, utan har funnits i flera år, vad jag vet. Det kom på tal med en kompis igår, och jag fick för mig att göra testet igen. Det är IVL, Svenska miljöinstitutet, som gjort ett pedagogiskt test där man kan se vad i ens livsstil som påverkar klimatet mest. Och så kan man jämföra med vad medelsvensken och dito världsmedborgaren släpper ut. Och vad som egentligen är hållbart.

Som vegan som inte äger bil och avstår flyg är det ganska tacksamt att göra sådana där tester, och jag kommer riktigt bra undan. Jag hamnar till och med under världsmedlet på 5 ton. Det vill säga om jag inte räknar med offentlig konsumtion och marginalel, vilket jag såklart borde göra.

Fast även om jag hamnar under medel, så är lever jag långt ifrån hållbart. Då skulle jag minst behöva hamna under 2 ton. Hur det skulle vara möjligt förstår jag inte riktigt.

I vilket fall som helst är det ett ganska kul test att göra. Den enda invändningen jag har är för kategorin Shopping, där man ska ange hur mycket pengar man köper kläder och prylar för. För mig känns det lite orättvist, eftersom jag försöker köpa ekoreko när jag handlar om det finns. Om jag köper ett plagg i ekologiskt material som dessutom är tillverkat av folk som fått betalt för sitt jobb, så kanske någon annan köper fyra plagg för samma summa på någon rea. Det blir lite snett, tycker jag. 

Jag fick 3,9 ton (+ offentlig konsumtion och marginalel) Vad fick du?

5 kommentarer:

Markus sa...

1,5 ton :)

Karin sa...

Whoaa!! Way to go, Markus!
Hur gör du?

hemmamamman sa...

2,5 ton. Då köper jag nästan bara begagnade prylar och kläder. Sopsorterar allt som går.

jonas paulsson sa...

äsch, om den där applikationen var lite smartare skulle du kunna få ned dina utsläpp eftersom du arrangerade så massor av dina kollegor började äta vegetariskt :)
Du ligger förmodligen på minus! Som ett stort träd som bara växer, sån e du :)
Kram/J

Karin sa...

Haha, Jonas ja det har du rätt i. Så borde man få räkna. Frågan är hur många hundra minus du hamnar på i så fall ;)

Tack för fina uppmuntrande ord. Blev jätteglad.
Kram!