7 november 2011

Köttfrimåndagslunchkickoff


Vilken bra dag!

Lunchen på jobbet med snack om Köttfri måndag gick jättebra. Drygt 50 kolleger åt finfina kikärtsbiffar och lyssnade på föredrag om hur köttkonsumtionen påverkar klimat, miljö och global rättvisa. 

Jonas Paulsson från Köttfri måndag var inbjuden för att snacka. Vi bjöds på viktiga fakta på löpande band. Några axplock:
  • Att snacka om att svenskt kött är så himla klimatvänligt funkar inte. Om svenska köttdjur skulle utfodras med svenskt foder skulle Sverige helt enkelt inte räcka till. För att kunna producera så mycket kött som vi gör i Sverige nu, så måste vi importera foder - soja från Brasilien, majs från USA och palmkärnolja från Borneo. Om vi bara vill äta svenskt kött som ätit svensk mat, måste vi dra ner på konsumtionen rejält.
  • Av all klimatpåverkan som en köttbit har, så är transporten av den knappt mätbar. Att då fokusera på närproducerat så mycket som vi gör nu blir bara dumt. 
  • Vår köttkonsumtion påverkar klimatet minst lika mycket som våra resor och transporter. Resor och transporter får extraskatter, men köttproduktion subventioneras. Det blir ständigt relativt billigare och billigare med kött.

Ja ni fattar. Ett suveränt bra föredrag och jag har en känsla av att många fick med sig viktiga insikter därifrån.

Så vad händer nu då? Av alla som kom till lunchen, så skrev de flesta upp sig på listan och lovar nu och framöver att avstå kött och fisk på måndagslunchen. Där börjar vi, och hoppas på ringar på vattnet. 

Bästa bästa kollegerna!

Inga kommentarer: