21 november 2011

LRF och köttfri måndag

LRF menar att det svenska köttet är så klimatsmart att
1. det är en dålig idé att uppmana till att äta mindre kött
2. vi borde producera mer kött i Sverige

Så här tänker jag: Vilket kött du än äter, hur och var det än är producerat, är alltid sämre för klimatet och miljön än en måltid utan kött.

Någon däremot?

Den dagen alla Sveriges kor bara betar gräs, och när alla Sveriges köttdjur bara äter foder som kommer från Sverige, då kan jag börja fundera på att ta Helena Jonssons argument på lite allvar. Så länge svenska bönder importerar soja från Brasilien för att ge till kor och grisar för att kalla det svenskt och närproducerat håller inte argumenten.

Vi måste minska på köttkonsumtionen. Och om du vill göra LRF glada, för all del, minska på importköttet först.

Att LRF ställer sig i försvarsställning mot köttfri måndag-kampanjen tror jag faktiskt bara kommer att slå tillbaka mot dem själva. Det visar också att det är en kampanj att räkna med.

Idag var vi på endagskonferens med jobbet. Ingen hade tänkt på att beställa vego till andra än oss som brukar göra det. Mina fina kolleger som lovat äta köttfri måndagslunch bestämde genast att det blir köttfritt i morgon i stället.

---------------
PS. Rösta gärna på mn blogg i omröstningen om Sveriges bästa gröna livsstilsbloggar.

2 kommentarer:

Bondjantan sa...

Sedan vi började "producera" kött har vi börjat äta mindre kött! Att inneha djur med en schysst uppväxt kostar mycket pengar och man märker att köttet blir värdefullt och inte en självklar sak vid middagsbordet. Det är dags att börja tänka efter, samhället borde sträva efter minskad köttkonsumtion och fokusera bra innehåll!

Karin sa...

Precis!
Att föda upp djur och behandla dem med värdighet måste kosta pengar. Om alla som äter kött betalade vad det kostar att ta hand om djuren på riktigt och ge dem schyst foder, skulle konsumtionen bli mer hållbar. Man skulle inte ha råd att äta sådana mängder som de flesta svenskar äter idag.