25 november 2011

Min första jul med veganmat


En månad till juldagen idag. Första advent på söndag. Vart tog november vägen? Hmm…

Det här blir min första jul med veganmat.

När jag slutade med ägg och mjölk i början av 2011 tänkte jag att det kanske skulle bli svårt vid jul och midsommar. Vad äter man, om man inte äter fisk, ägg och risgrynsgröt och gräddiga röror? Jag kunde inte riktigt föreställa mig.

Men det jag upptäckt är att det finns andra som tänkt samma sak och fixat och hittat på recept i massor. Veganmat behöver inte enbart bestå av mat med inspiration från Asien och mellanöstern. Med bra recept kan man äta mat som ger ungefär samma känsla och smak som vanlig husmanskost. Om man gillar det. Jag gillar en bra indisk linsgryta, men det är inte dumt med korv och mos ibland också. Då är det skönt att det finns riktigt bra korv.

Jag har redan börjat spana på alla intressanta julrecept som finns på Jansson, auberginesill, seitanskinka, rödbetssallad och allt man kan laga utan kött eller mjölk. 

Jag bestälde hem kakboken Julbakverk utan ägg och mjölk som dignar av julgodis, saffranskakor och pepparkakshus. Knäck har jag till exempel undrat hur det blir utan grädde. Vi får se, recension kommer så småningom. Saffransbullar ska jag baka i helgen.

De där små kakböckerna är kanonfina, förresten. et finns en hel serie, och det kommer fler efter hand. Sedan tidigare har jag Mjuka kakor, där de fantastiska brownisarna och morotskakan finns. 

Nomnom...

--------------
PS. Rösta gärna på min blogg i omröstningen om Sveriges bäst gröna livsstilssblogg.

1 kommentar:

Pauline Emilia sa...

Förra julen befann jag mig i Thailand och gjorde då julmat. Blev ju inte riktigt som det skulle bli om man varit hemma i Sverige men man fick ju försöka hitta andra alternativ istället - och det blev faktiskt väldigt gott! :) http://paulineemilia.se/2010/december/det-veganska-julbordet-i-thailandbangkok.html