2 november 2011

Skillnad på kött och kött


Ja visst känns det som att det, trots att svenskarnas köttkonsumtion hela tiden ökar, ändå är lite medvind för tankarna att minska på köttet. Uppmärksamheten och intresset för Köttfri måndag är ett exempel. Fattar ni att 54 av mina kolleger kommer på lunchen på måndag :)

LRF mobiliserar sitt försvar. Nej för jössenamn ät inte mindre kött, säger de. Klimatförändringarna är faktiskt inte bara köttets fel. I alla fall inte det svenska köttets fel, så det så. 

"När övertygelse ibland tenderar att styra både förnuft, fakta och argument är det viktigt att understryka att det verkligen är skillnad på kött och kött när det gäller klimatpåverkan." skrev LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson i en debattartikel igår. 

Slutsatsen är alltså att eftersom det är sämre att äta brasilianskt kött från boskap som betat på skövlad regnskogsmark, så behöver vi inte bry oss så mycket om det svenska köttets klimat- och miljöpåverkan. Så länge du inte köper dansk fläskfilé så kan du glatt strunta i under vilka förhållanden som sojan som svenska djur äter i köttfabrikerna är odlad i Sydamerika. Fortsätt att tro att Sveriges kor ständigt betar klöver i sin Bregottidyll. Fast tyvärr…

Jag skulle vilja hänvisa till förnuft, fakta och argument och slå fast en gång för alla:
1. Ja, det är riktigt att det är skillnad på kött och kött ur klimat- och miljösynpunkt.
2. Den skillnaden är en fis i rymden jämfört med skillnaden mellan kött och inte kött.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Jag har en fråga till dig. Jag håller på med ett arbete om växthuseffekten och jag vet inte hur insatt du är i det men tänkte i alla fall höra med dig. Vet du om naturkatastrofer som översvämningar och tsunamis är en följd av växthuseffekten?

Tack för svar!

Karin sa...

Hej,
Visst får du fråga, men jag är inte någon speciell expert på växthuseffekten. Men självklart är jag intresserad och oroad av vad som händer med klimatet och vilka konsekvenser det har.

Ja, extrema väderförhållanden med översvämningar kan absolut kopplas till klimatförändringarna. Och lågländer vid havet påverkas självklart när havsnivån stiger. Kolla gärna på http://sv.wikipedia.org/wiki/Global_uppv%C3%A4rmning

En tsunami har däremot inget med klimatförändringar att göra. Det är en jordbävning som sker ute i havet, och som skapar jättevågor som blir farliga när de når land.

Lycka till med ditt arbete!
/Karin