22 november 2011

Svar på LRF:s köttförsvar

Många fler än jag läste LRF:s debattartikel i söndags och fick lite hicka. Inte så konstigt, med tanke på hur knasigt det var.

Annika Carlsson-Kanyama och Jonas Paulsson fick in en replik idag med ett vettigt svar:
 "Svenskt nötkött släpper ut 32 kilo växthusgaser per kilo producerat kött. Siffran för engelskt nötkött är 23 och siffran för brasilianskt nötkött är 40. Det är alltså ur klimatsynpunkt något bättre att köpa svenskt nötkött än brasilianskt. Men väljer konsumenten i stället att äta proteinrika bönor blir utsläppen endast 0.38-1,3 kilo. Det är alltså ungefär 24 till 84 gånger bättre att köpa bönor (till och med från Brasilien) än att köpa svenskt nötkött."

Och Jens Holm har en annan bra poäng:
"Istället för att reflexmässigt bekämpa de som vill minska köttkonsumtionen borde Helena Jonsson se möjligheterna i att vi äter mindre kött. […] Det finns väl inget egenvärde i att svenska lantbrukare måste producera enorma mängder av animaliska produkter? Det finns väl inget egenvärde i att den absoluta största delen av våra jordbruksarealer ska användas till att producera foder för intensivuppfödning av lantbruksdjur?"

Det blir intressant att se vad som händer med den här debatten och vad som händer med de motioner om köttfri måndag som är på gång i Sveriges kommuner och landsting. Det är verkligen fascinerande hur mycket känslor det väcker hos en del, blotta tanken på att EN dag i veckan äta mat som inte innehåller kött eller fisk.

Vad handlar det om egentligen?

---------------
PS. Rösta gärna på mn blogg i omröstningen om Sveriges bästa gröna livsstilsbloggar.

3 kommentarer:

Sara sa...

Egentligen är det ju inte svårare än att äta ärtsoppa (utan fläsk) och pannkakor på torsdagarna. Förstår inte vad folk blir upprörda över. Borde inte alla vilja minska sin miljö/klimatpåverkan?

jonas paulsson sa...

det handlar om pengar...

Karin sa...

Hej Jonas!
Ja för LRF förstår jag att det handlar om pengar och lönsamt företagande, inget konstigt. Jag är bara förundrad över hur enormt mycket känslor maten väcker även bland många som inte ens känner en lantbrukare. Att man kan bli så provocerad av blotta tanken på att avstå kött EN dag i veckan är faktiskt fascinerande.