14 november 2011

Telge tar täten

Jag fortsätter med ännu ett gratis reklaminlägg. För titta vad Telge Energi hittat på: De har bestämt sig för att köpa överskottsel från privatpersoner och småföretag som har satt upp egna solceller, och betala marknadspris för den.

Elmarknaden är ungefär lika svårbegriplig som kvantfysik för mig, men jag har ansträngt mig för att förstå det här: Eftersom det inte går att lagra el de dagar solen lyser mycket, får typ alla som har solpaneler överskott på el ibland. Den har de hittills inte kunnat göra så mycket med (går inte att spara), och de har inte kunnat sälja den annat än till rejält underpris.

Telge energi erbjuder sig nu alltså att köpa överskottsel från privatpersoner och betala marknadspris. För att få ekonomi i det erbjuder de sina kunder att teckna speciella solelsavtal, för en extrakostnad på ca 250 kr för 100 kWh solel/år. De fixar alltså så att överskottselen från en villa en solig julidag på något magiskt vis kopplas på det allmänna elnätet, så att den kommer till användning.

Med min självbild som extra medveten konsument köper jag hela grejen och tecknar solavtal bums! Jag är redan telge-kund, så det är inte speciellt krångligt.

Sen kommer nästa fråga: Varför i all sin dar har det dröjt tills nu? Och varför är det ett privat bolag som tar första initiativet? Borde det inte vara ett politiskt beslut att uppmuntra så många som möjligt att använda taken till solceller och se till att utmärkt ren el inte går till spillo?

Tydligen finns det 100 kvadratkilometer södervända svenska tak– med potential för 30 TWh solel. Det motsvarar 5 kärnkraftsreaktorer. Kom igen nu!


--------------------
PS. Lust att rösta på min blogg i tävlingen om Sveriges bästa gröna blogg? Man kan rösta en gång om dagen.

Inga kommentarer: