10 november 2011

Tiger eller groda, hur ska vi välja?Jäkla skitnyhet.

Enligt många viltforskare är det inte längre någon idé att lägga resurser på att försöka rädda tigern och pandan från utrotning. Det är kört ändå, och det är viktigare att göra allt vi kan för att hålla de arter vid liv som är viktigast ur ekosystemsynpunkt. 

Luften gick bara ur mig när jag läste det. För vad kan man invända? Att tigern och pandan fått så mycket resurser för att räddas från utrotning beror på människans syn på dem som vackra och fantastiska djur. Vi slutar inte att fascineras av de stora kattdjuren, och det gör så ont att tänka att tigrarna, pandorna, isbjörnarna och noshörningarna kanske inte kommer finnas mer. Det får bara inte vara sant! Men tydligen...

Hur fantastiska de stora djuren än är, så är det lika förfärligt varenda gång en insekt, en fågel, en fisk, en groda eller gnagare utrotas på grund av oss människor. Det sker hela tiden. Men det är inget vi hör larmrapporter om direkt.

Vad lever vi i för tid, när vi tar oss rätten att välja vilka arter som ska få fortsätta leva? Det är ju vårt fel att de utrotas. 

Vackra vackra tigrarna...

2 kommentarer:

Agnes sa...

Varje dag tappar jag lite mer av min tro på mänskligheten. Allt gott vi gör är till för oss själva, eller för att försöka reparera sådant som vi redan förstört. Det är skrämmande hur vi tar oss rätten att manipulera naturen till vår egen vinning. Fast det kommer nog sluta med att vi till slut utplånar oss själva i jakten på lycka.

Millas Hälsoblogg sa...

Det låter ju vansinnigt, många år har mina barn sålt till Panda för att de vill att pengar ska gå till olik utrotningshotade djur.