16 november 2011

Va?! Schysta jätteräkor?

Dagens nyhet i Sveriges radios Klotet var att det finns seriösa planer på att odla jätteräkor i Sverige. Oops! Jag blev klarvaken när jag hörde nyheten och inte lite misstänksam. För det där med hållbar odling av jätteräkor har ju inte lyckats hittills, även om många försöker få det att låta så.

Men jo, tydligen tänker man sig en odling i anslutning till ett svenskt pappersbruk. Vattnet blir varmt av spillvärmen från bruket, och räkorna matas med bakterier och jästsvampar som lever av sockerrester som tydligen också är en restprodukt från papperstillverkningen. Häpp! Från det jag hörde i reportaget verkar det vara väldigt schyst - ingen antibiotika, ingen mangroveskövling och inget ohållbart fiske för fodertillverkning.

Bara tummen upp, alltså. Väl?

Jag har bara en farhåga. Vad händer rent pedagogiskt, när folk nu äntligen fått upp ögonen för att man bara inte köper jätteräkor. Aldrig - en superenkel regel! Tyvärr är min gissning att blotta existensen av en schyst räka blir ett alibi för dem som vill köpa räkor, vilka som helst. Jag ser framför mig hur man tänker "Alla jätteräkor är ju inte dåliga" och beställer in en scampigryta på thai-restaurangen.

Jag menar inte alls att det här är ett dåligt initiativ - tvärtom, heja! Jag hoppas att de lyckas och att det går att få ekonomi i produktionen. Men tyvärr tror jag inte de hjälper till att minska konsumtionen av fulräkor. Hoppas hoppas att jag har fel.

En snabblektion om jätteräkor

--------------------
PS. Rösta på min blogg i tävlingen om Sveriges bästa gröna blogg! Man kan rösta en gång om dagen.

3 kommentarer:

Mona Wallin sa...

Intressant Karin, din tankebana är identisk med min. En rejäl pedagogisk utmaning, verkligen. Ska bli intressant att se om folk tänker "bra då behöver jag bara skippa dem i två år till" eller "då kan jag lika bra fortsätta tills de kommer, hur stor skillnad kan det göra"...

Vi får hjälpas åt att hålla folk på mattan helt enkelt. :)

Millas Hälsoblogg sa...

Förstår att du vaknade till.
Verkar ju helknasigt .

Det Goda Livet: /Tove sa...

Jag tänker ganska mycket i de där banorna också... att bra produkter inte alltid leder till bättre val.

Det är bra att miljövänliga alternativ kommer fram, på alla olika områden. Men pedagogiskt tror jag ibland att de får oss att rättfärdiga val som vi annars inte skulle ha gjort. Har skrivit ett inägg på lite liknande tema nyss, fast gällande konsumtion i allmänhet:

http://regnavdagar.blogspot.com/2011/11/kan-man-shoppa-sig-till-en-battre-miljo.html