11 december 2011

2020?


Hmm…

I 17 år har världens ledare förhandlat om att göra något åt klimatförändringarna. På övertid i Durban i natt bestämde de sig alltså för hur det ska gå till: Vi gör något om 9 år. 

Ja jag vet. Tydligen ska vi vara glada för att det inte brakade ihop fullständigt. Det kunde blivit inget alls. Och visst kommer det att jobbas med klimatfrågorna även under 10-talet. Kyotoprotokollet förlängs i några år och fler länder ansluter sig. Men inte USA, Kanada, Japan och Ryssland.

Det är det där med 2020 jag inte kan smälta. Vi måste ju agera nu. Varför 2020?

Är det så enkelt som att de som sitter vid makten nu tänker att någon annan tagit över om 9 år, och de slipper göra jobbet själva? Att de inte kan åka hem till sina länder och säga att de gått med på ett avtal som får konsekvenser här och nu? 

Jag vet inte. 

Lena Ek tycker i alla fall att resultatet är helt underbart. Jag är glad för hennes skull.

Lite länkar till andra som har bättre koll än jag:
Och om någon missat det så länkar jag till uppropet Radikalisera klimatpolitiken nu igen.

Inga kommentarer: