4 december 2011

Årets fiskguideI veckan kom en ny fiskguide från Världsnaturfonden. De uppdaterar den ju varje år. så man måste ha koll på den senaste. 

Nytt i år: Den rödmärkta listan är numera tvåspaltig och är hela 27 fiskar lång. Östersjölaxen har flyttats dit i år. 

Ja jösses, det är en hel vetenskap att köpa fisk. Enklast är att gå på märkningar. Köp bara KRAV- och MSC-märkt. Det är inte svårt när man handlar i affären för att laga själv. På restaurang är det krångligare. Det räcker ju inte bara med att ha koll på vilken fisk det är, utan man måste fråga var den är fångad, eller om den är odlad. 

På en dagkonferens med jobbet för några veckor sedan skulle vi avsluta på en fiskrestaurang. Efter att ha kollat på deras meny på nätet var vi tvungna att mejla ett helt frågeformulär om var deras fisk kom ifrån. (Vår inköpspolicy säger att vi inte får köpa rödmärkt fisk) Men restaurangen hade ganska bra koll och förutom scampin och tonfisken så hade de inget rödmärkt på menyn.

I vilket fall som helst, för den som tycker att det är krångligt med alla dessa listor har jag ett kanonbra och enkelt tips: Ät vego.

Och en grej till: Även om hajmal/pangasius ligger utanför listan pga den där pinsamma historien där Vietnams regering lade sig i WWFs lista, så borde den vara rödmärkt. Köp den inte, helt enkelt.

Fiskguiden

Inga kommentarer: