29 december 2011

Förbjud fyrverkerier för privatpersoner


Nyårsafton på lördag. Jag räknar kallt med samma galenskaper som vanligt när det gäller fyrverkerierna på nyårsnatten.

Jag förstår ärligt talat inte varför det är tillåtet för privatpersoner att skjuta raketer. Ja, jag vet att det är finns regler kring användandet - inga under 18 år, måste vara nykter, plocka upp skräpet efteråt, inga förbjudna tungmetaller i raketerna, bara en viss tid på nyårsnatten och så vidare. Alla vet att reglerna absolut inte följs och att polisen inte bryr sig.

Raketer består av kemikalier och tungmetaller som sprids rakt ut i mark och vatten. Kemikalieinspektionen gjorde nyss en koll på fyrverkerier och hittade förbjudna ämnen i tre av tolv testade pjäser.

Och på nyårsdagen vaknar vi lagom bakis och gäspar åt standardnyheten om hur många som skjutit bort fingrar och ansikten och hur många bränder de orsakat.

Mina djur är inte rädda för raketerna, men alla känner någon hundägare som är helt förtvivlad över hur dåligt hunden mår under nyårsnatten, och ibland flera dagar i förväg.

Men kolla Irland! Ett land där man fattat att sprängämnen inte är en bra idé att hantera lite till mans och på fyllan och låta ungarna skjuta. Bara professionella fyrverkare med licens får köpa och skjuta.
Snyggt land, smart fyrverkerilag.
"In the Republic of Ireland, the law on fireworks is governed by Part 6 of the Criminal Justice Act 2006. Generally, fireworks are illegal. Private fireworks displays are allowed on two conditions; the fireworks must be licensed for import and a professional fireworks operator must be used. Licenses are free and only granted on a once-off basis, such as for a party. A breach of the law regarding fireworks can result in a fine of up to €10,000 and/or up to five years in prison."  Wikipedia
Precis så där vill jag ha det här. Proffsiga fyrverkerikonstnärer som kan hyras in av kommuner, företag eller privatpersoner vid festliga tillfällen.

Och här kommer ungefär samma förslag från Djurskyddet Sverige.

Ska vi inte bestämma att vi helt enkelt gör som Irland?

------------------
Mina årliga fyrverkeriinlägg:

3 kommentarer:

Karin W sa...

Vill börja med att skriva att jag tycker att din blogg är jätteintressant och mycket givande för mig. Jag har även tipsat mina väninnor som delar intresset :)

Jag tycker att detta var mycket bra sagt. Jag håller med dig fullständigt. Tänker även som så att det blir nåt mer speciellt och nåt man längtar till om inte vem som helst lite varsom kan få tag i det.

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Kände inte till hur det var på Irland. Alltid bra med positiva exempel som det kan gå att hänvisa till!

Anonym sa...

Det har börjat ställas krav på tilverkarna att inga tungmetaller får överhuvudtaget förekomma i raketer och det efterlevs. Varken bly magnesium eller arsenik finns. Vet inte vilka du hittat och hur du gått tillväga heller