13 december 2011

Tvättnötterna

Går lika bra med kranvatten.
Det är väl bara att bita ihop och skriva det här inlägget om tvättnötter. För tydligen är man en lättlurad jäkel.

Råd och rön testade tvättbollar och tvättnötter, och deras resultat var att både nötter och bollar till och med gav sämre tvättresultat än att maskintvätta i bara vatten. Jaha.

Jag har använt tvättnötter till vardagssmutsad kulörttvätt i ungefär två år. Kläderna har känts rena, och doftar bara parfymfritt neutralt efter tvätt. Till vittvätt har jag använt vanligt tvättmedel, eftersom nötterna inte rådde på t ex vita strumpor. 

Men okej. Råd och Rön har ingen anledning att fejka testerna, och de stämmer säkert. Ändå har jag känt mig ren i tvättnötstvättade kläder i två år. Jag har hört om många andra som är nöjda också. Hmm…

Här är några reflektioner från mig:
  • Om kulörttvätten, som känns ren med tvättnötter, blir ännu renare om man tvättar i bara vatten - varför använda tvättmedel? Är maskinerna helt enkelt så effektiva att de piskar smutsen ur kläderna med bara vatten? 
  • Jag kan inte föreställa mig att alla butiker som säljer tvättnötter är ute för att luras medvetet. Så därför känner jag mig inte heller lurad. Mer fundersam och lite ledsen över att goda intentioner var meningslösa i det här fallet.
  • Jag slutar med tvättnötterna. I fortsättningen blir det tvättmedel, märkt Bra miljöval. Fast bara lite. Jag menar, känns tvätten ren med bara vatten, borde det inte räcka gott och väl med sådär halva rekommenderade mängden tvättmedel?
Mest av allt blir jag ledsen för att en sådan här nyhet ger en chans att förlöjliga dem som vill göra något bra. Som när det ryktades att det var meningslöst att sopsortera. Eller när man kom på att lågenergilampor var farliga. Och när man hittar fel på KRAV- eller Fairtrade-produktionen "Haha, hon trodde hon var så präktig och miljövänlig, men så var det inte så. Skönt, då kan jag köra på som vanligt med gott samvete."

Man vill ju inte verka dum. Eller ännu värre, smutsig. Ändå tänker jag fortsätta att testa nya grejer om jag tror att de är bättre för miljön. Inte okritiskt, men nyfiket.

----------------
PS. I allmänhet tvättas kläder i onödan. Vädring efter användning i stället för att slentrianmässigt slänga i tvättkorgen är det mest miljömedvetna jag kan göra när det gäller tvätt. Och strunta i sköljmedel, givetvis. Och torktumling.

18 kommentarer:

Eve sa...

Vilken besvikelse... har tvättat med tvättnötter under ett halvår drygt och tyckt att det funkar... har inte märkt att det inte skulle bli rent, och tycker det funkat även till vittvätt... Man undrar ju lite om tvättmedel verkligen behövs, då bara vatten verkar göra ett bra jobb...

Helena Mattsson sa...

Jag fortsätter med nötterna. Jag litar på resultatet. Jag har inte smutsiga kläder det är mitt bevis. Är dom odugliga så får väl vatten duga då! Kommer nog flera rön om detta med tiden. Vem vågar testa om vanliga tvättmedel är onödiga DET testas inte!! Vem har att vinna på detta!

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Lite snopen känner jag mig allt. Jag och maken har haft diskussioner här hemma om tvätten och jag tycker att det blivit lika rent som vanligt med tvättnötterna, alltså varken till eller från - medan maken som är skeptiker sagt att det inte alls blir lika rent med nötterna. Tror inte att jag visar det här testet för honom...

För som du säger så känns det som att en sån här nyhet ger skeptikerna vatten på sin kvarn om att miljövänligt är buffel och båg och det är lika bra att köra på i gamla hjulspår. Trist!

Nina sa...

Ja, vad snopet! Jag strävar efter att tvätta så lite som möjligt, om inte barnens så åtminstone mina egna kläder. Ett favoritavsnitt av P1 Stil gav extra inspiration om klädvård: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2794&artikel=3645770

Milea sa...

Jag har fått bort fläckar som inte gick bort med vanligt tvättmedel, med hjälp av mina nötter. Så jag tror på dem fortsatt!

Anonym sa...

Tycker det är HELT ABSURT att folk ska sluta med tvättnötter bara för att nån annan säger att det inte funkar när man själv är nöjd och glad och får ren tvätt. Vad är "ren"?! Vad är det man vill uppnå om inte bort med fläckar och dålig lukt? Varför ska det vara renare än så? Blir faktiskt skitprovocerad över att nån som av egen erfarenhet gillar tvättnötter ska sluta med det bara för att nån annan påstår att det inte funkar. Då degraderar man sig själv och beter sig som en nickedocka. Ursäkta. Jag tvättar skitiga barnkläder och geggamoja med tvättnötter och de går bort med tvättnötter, men inte i bara vatten.
Testa själva, bedöm själva, tänk själva och skit i "vetenskapliga rapporter" och tidningars recensioner. så himla ointressant, de kanske inte ens anvnände tvättnötterna på rätt sätt?!
DU tycker ju det funkar gott för dig, ska du ba "nä okej det är inge bra rå" bara för att nån annan säger det?"

Anders O sa...

Råd o röns test kom iaf fram till att tvättnötter är det miljövänligaste alternativet. Själv är jag helnöjd med mina nötter..

Anonym sa...

Håller med föregående talare! Tänk själva. Det finns inget som säger att Råd och Rön inte vinner på att snacka skit om alternativa produkter. Råd och Rön är ett aktiebolag och som ni känner till är därmed deras främsta uppgift att ordna avkastning åt aktieägarna. Skulle de då inte ha ett intresse i att synas i media med snaskiga rapporter? Tsst!

Sanna sa...

Håller fullständigt med om att det är helt absurt att folk slutar med något som har funkar bra för dem, bara för att någon annan säger något annat. Tänker själv prova tvättnötter och har kollat runt lite, och tendensen är densamma på flera håll efter Råd och Röns och andra tester. "Det funkade och kändes jättebra, men efter att ha läst testet så är jag skeptisk". Jösses!! Lita på er själva!!

Anonym sa...

Gäst här. Kollar runt vad folk tycker om tvättnötter och jag förundras över att man reagerar starkt på Råd & Röns tester och antingen slutar med något som man är nöjd med eller avstår från att prova själv! Jag köper inte riktigt R&R tester angående tvättnötter. Att enbart vatten skulle tvätta renare än saponiner som finns i "nötterna" är en gåta för mig? Här tycker jag det luktar lite "köpt av tvättmedelsproducenter". Dvs. jag blir väldigt misstänksam. Tvättbollen har jag aldrig testat och kommer heller inte att göra det då jag har funnit tvättnötterna. Det tog tid innan jag ens provade men har nu hårdtestat dem rejält! Visst blir det rent! Luktar rent (jag har dock mjukmedel i men bara hälften av det jag använde tidigare). Jag tycker mig också märka klarare färger. Mina ljust gröna badlakan som tidigare var mer grå i färgen (vanligt tvättmedel) har nu fått tillbaka sin gröna färg efter bara EN tvätt med tvättnötter (nu har de tvättats 2ggr - och är lika fräscha). Min sköna poncho som också var grådassig i färgen har nu fått klarare färger och är underbart skön att bära. Mina hundfällar! Ja, det var verkligen hårdtestet, då jag har en hund som har den fula vanan att ibland kissa på dem. Ja, de blev inte bara rena utan också tog bort all odör av hundurin. VILKET INTE TVÄTTMEDEL, har fixat!!! Ibland har jag fått tvätta dem två gånger men lukten har funnits kvar, men döm om min förvåning när tvättnötterna fixade det hela på första tvätten!
Till vittvätt tar jag 1 msk bikarbonat och det har fungerat alldeles utmärkt! Men ska inhandla Oceans blekmedel att testa för det blir lite dyrt med småpåsar av bikarbonat. Jag har också gjort avkok av nötterna och använder det till badrummet. Det bara glänser i handfatet, tandkräms rester sköljs lätt bort och fastnar inte, golven blir rena och blanka, glasputs har jag också testat och det blir verkligen blankt på glasbordet och verkar vara lite dammfrånstötande (?). Summan av det hela är att köp inte alla tester som finns, våga prova själva! Jag är helnöjd i alla fall och ändå var jag lite smått skeptisk innan jag provade.

Anonym sa...

Här kan man köpa större påsar av bikarbonat:

http://alvehamn.se/shop/ekorent/bikarbonat

/Frida

Anonym sa...

En missnöjd testarare på råd o rön vs 100 tals nöjda tvättare! Värt att prova nötter!

Anonym sa...

Ser att kommentarerna är gamla nu, men vill bara informera om att Bikarbonat i 1-kilos påsar numer distribueras av Gröna Val1, de har även tvättmedel baserat på tvättnötsextrakt. http://gronaval1.se/

Gillar bloggen :-)
Anna

Anderz sa...

Jag har använt Tvättnötter i snart fyra år nu och kan verkligen intyga att det fungerar till 100 %. Miljövinsten blir avsevärt mycket större än med vanliga konventionella tvättmedel.
Man kan dessutom göra avkok på tvättnötter och få både schampo, tvål samt diskmedel. Mer info finns att få på http://webbsmart.my123eshop.com/newsitem.html/tvattnotter?item_id=1

Ett tvättnötstest med galltvål finns också på : http://www.amzonet.net/tvattnotter-galltval-test.html


Galltvål använder jag som komplement till tvättnötter mot svårare fläckar. Helt naturligt

och ekologiskt.

Anonym sa...

För er som vill testa huruvida tvättnötter rengör bättre än vatten eller ej, gör såhär:

Koka upp 7,5 liter vatten i en kastrull, ta av kastrullen från plattan och låt svalna under lock. Häll ut vattnet och se efter hur ytan på insidan av kastrullen ser ut.

Gör samma procedur med 15 tvättnötter i 7,5 vatten, I SAMMA KASTRULL. När det hela svalnat, häll över i ett annat kärl/flaska genom en sil och se efter hur ytan på insidan av kastrullen ser ut nu.

Någon skillnad?

(Avkoket går utmärkt att använda som flytande tvättmedel, 20-40 ml beroende på tvättmängd. Till vittvätt kan man komplettera med lite blekmedel eller bikarbonat ibland om så önskas. Har tvättat på detta sätt i 6-7 år och min hud mår bättre än någonsin! Tvätten blir också mjukare och behagligare, helt utan sköljmedel.)

pipedt06 sa...

En sak jag undrar är: om man ska lägga nötterna med i tvätten under hela programmet, vad är det då för skillnad på tvätt och sköljning? Blir det inte förtvålade saponiner kvar på kläderna?

Daniel sa...

Gammal tråd, jag vet men den kommer upp när man försöker förkovra sig om hjälper så jag tänker att det ändå är värt att svara.
I råd&rön:s test så jämför man även med vatten och vanligt tvättmedel, så det testet du efterfrågar är redan gjort. Tvättmedel tvättar mycket renare än vatten.

Daniel sa...

Det är inte"nån som säger" att det inte fungerar. Det är nån som har gjort ett kontrollerat test och upptäckt att det blir lika rent av att tvätta helt utan nötter. Jag tror inte det är många som gör den utvärderingen hemma så vi borde vara tacksamma att R&R gjort det åt oss. Nu slipper vi köpa tvättnötter som odlats och fraktats runt jorden. Det är både billigare och mer miljövänligt med vanligt vatten! Vill man använda nötterna för den goda doftens skull så är det fritt fram, men vill man ha bort fläckar så är det ingen mening att luta sig själv längre