30 januari 2012

Äppelkaka och omtänksamhet

Nu runt månadsskiftet är det ett år sedan jag bestämde mig för att sluta med mjölk och ägg och äta veganskt. Ni som följt mig vet hur glad jag är över det beslutet, och hur jag kan gå igång när jag hittat någon ny maträtt jag inte visste fanns förut. Och ni vet vilken svada jag kan få över kärlekslösa restaurangrätter eller ledsam okunskap bland matproffs om hur man lagar god och näringsriktig mat utan djur.

Men nu ska jag berätta vad som gjorde mig rörd på riktigt: Det är när arbetskamraten Hanna bakar äppelkaka på helgen för att ta med till eftermiddagsfikat på jobbet. Och hon bakar den på mjölkfritt margarin och köper med sig en bytta tofuglass. Det var så snällt och jag blev så glad och överraskad! Och jättegott var det.

Inte för att det gör mig ett dugg de gånger någon bjuder på fikabröd på jobbet och jag väljer att avstå kakor med mjölk och ägg. Att avstå är mitt eget val och inget jag tänker på alls. Jag hoppas bara ingen tycker att jag är tråkig som tackar nej. 

Men hur det än är - fika och kakor är framför allt socialt (ja gott också) och det är kanske därför jag blev så rörd av Hannas äppelkaka och tofuglass. Hon hade bakat till oss jobbarkompisar och hon ville bara att alla skulle vara med. 

Inga kommentarer: