23 januari 2012

Brev till bambuförsäljare

Hur gick det med mina mejl till nätbutikerna som säljer bambukläder? Jag deppade ju loss förra veckan efter att ha sett dokumentären Modets offer och tänkte att inget går väl att köpa med gott samvete längre.

Men svaren jag fick var i alla fall lite plåster på samvetet. Jag skickade till de nätbutiker som jag köpt bambutextilier från.

Frågan jag skickade var:

Jag har handlat hos er tidigare och har en fråga som jag hoppas att ni kan svara på. Igår såg jag dokumentären Modets offer på Dokument utifrån, om kemikalier och människor och miljö som utnyttjas. Jag lärde mig t ex att färgen svart är väldigt svår att få till utan att tillsätta mycket kemikalier.Min fråga till er är hur mycket känner ni till om hela tillverkningsprocessen av kläderna ni säljer? Jag tänker på färger, kemikalier och arbetsförhållanden för dem som tillverkar det ni säljer.

De här är svaren jag fick:
Från Greentex
Det stämmer allt det du säger! Idag finns egentligen inget färgningsmedel som inte innehåller kemikalier förutom om man växtfärgar textiler. Dock finns det olika grader av styrka! Fördelen med Bambu är att den tar till sig färg på ett bättre sätt än vad till exempel bomull gör. Det kräver alltså inte alls lika mycket kemikalier och är därför ett bättre alternativ!
Jag har själv sett denna dokumentär som är skrämmande. I dokumentären  behandlas textilerna manuellt. Vi arbetar själva  med en fabrik som byggdes år 2000. Färgningen av textiler sker maskinellt och ingen arbetare är i kontakt med textilerna under processen. Jag har själv följt våra strumpors alla led.

När vi började med bambuprodukter valde vi att göra ett oanmält besök på en av "våra" fabriker för att titta på just arbetsförhållande. Vi såg en ren och snygg fabrik med enbart vuxna arbetare och inget som tydde på oegentligheter. Vill poängtera att ingen visste att vi skulle komma. När det gäller processen att få fram material och färgning har vi tillverkarens ord på att det sker med de miljövänligaste metoder man idag har tillgång till.

Alla bambukläder hos Bambubutiken är producerade på fabriker med strikta avtal och kontroller  ang. arbetsmiljö, löner, förbud mot barnarbete mm.( Enligt ILO´s bestämmelser). Mekaniskt framställning är den bästa som inte behöver några tillsatser alla, man maler sönder blad & grenar till en massa som sedan bereds, spinns till trådar osv. Den kemiska framställningen görs med hjälp av kaustiksoda ( som är miljömärkt) ock hjälper till att mjuka upp fiberna från cellosan i bambun. Slutprodukten testas förstås och är helt fri från tillsatser. När det gäller färgen måste vi kolla med våran leverantör. Återkommer med det svaret.

En intressant grej - jag frågade en av butikerna om de brukar få sådana här frågor. Men det händer typ aldrig, tydligen.
- En gång var det en dam som var orolig att bambun skulle ta slut för pandorna, mer än så är det inte.
Folk undrar mer över bambulhalten i våra produkter.

Kanske vi som försöker hitta schysta grejer borde anstränga oss lite mer att ställa frågor även till ekoreko-butikerna?

6 kommentarer:

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Intressant att läsa! Då vet jag att jag ska fokusera mer på bambu än på ekologisk bomull i alla fall...

Karin sa...

Bambu är ett så härligt material. Frottéhanddukar är fantastiska och linnen och undertröjor är underbart att ha närmast kroppen. Mycket skönare och mjukare än bomull, och handdukarna har en fantastisk förmåga att suga upp vatten.

Millas Hälsoblogg sa...

Vilka bra frågor du har ställt.
Intressant att läsa deras svar

Melissa sa...

Jag gick loss och skrev till ett flertal klädeskedjor om kandidatförteckning (http://www.kemi.se/Innehall/Nyheter/Konsumenter-har-ratt-till-information-om-farliga-amnen-i-varor/). Jag läser en kurs i miljörätt och har hänvisat mycket till bl.a dokumentären "Modets offer" som jag såg via din sida. Jag har än så länge bara fått svar från Indiska. Man undrar lite hur ens medvetenhet påverkar andra när de blir medvetna om att man är medveten?... Lät väldigt flummigt, men du förstår kanske hur jag menar? Jag är å andra sidan är väldigt hoppfull person som kanske tror bättre om människor lite oftare än vad jag borde :)

Hälsningar,
Melissa

Melissa sa...

Renée Andersson (Miljö och etikansvarig på Indiska) länkade med till denna intressanta artikeln förresten:
http://www.svd.se/naringsliv/ljus-ide-renar-fargat-vatten_6613964.svd

Man kanske borde lägga till det i korrespondensen med e andra företagen? Tror du man kan motivera dem till att ta sitt ansvar?

Karin sa...

Suveränt, Melissa! Jag tror absolut att sådana där frågor till företagen får konsekvenser i längden, framför allt om vi är många som visar att vi bryr oss om hur sakerna är tillverkade. Kemikalieinspektionens brev är jättebra - jag har använt det en gång hittills.