7 januari 2012

Nej, inte min Goretexjacka!

Vackra Enzo, säkert med mycket höga halter av bromerade flamskyddsmedel
i blodet :(
Trodde ni att jag hade koll? Fel.

De senaste dagarna har jag äntligen tagit mig tid att läsa boken Den flamsäkra katten - om kemisamhället, hälsan och miljön, som gavs ut av Naturskyddsföreningen i höstas.

Att det är illa ställt med kemikalierna i allt vi har omkring oss, visste jag. Men att mina funktionsjackor och stekpannor skulle bestå av onda evighetskemikalier hade jag inte koll på. Faktiskt. Okej, att teflonpannor var tveksamt hade jag väl hört talas om, men inte riktigt varför. Men mina funktionskläder! Min enda riktiga svaghet när det gäller kläder. Borde jag ha vetat?

Något av det jag lärt mig när jag läste boken:

  • Burfåglar som vistas i närheten av en teflonstekpanna som blivit för varm dör av teflonförgiftning med blödningar i lungorna. Eh...? 
  • Samma sorts ämnen som finns i nonstick-beläggningar i pannor och kastruller - perfluorerade ämnen - finns i funktionsmaterial typ Goretex. Ämnena är cancerframkallande, reproduktionsstörande och bryts inte ner. Naturen fylls bara på med mer och mer. Giftet jag har i mina jackor och stekpannor finns i isbjörnarnas blod. 
  • Om jag trodde att fiskeindustrin hade stort inflytande över fiskepolitiken, så är det en västanfläkt jämfört med kemikalieindustrins inflytande över kemikaliepolitiken. Och att stifta lagar mot kemikalier är et sisyfosarbete som är nästintill ogörligt med långt över 100 0000 ämnen som ska bedömas var för sig. Varje ämne får ett eget gränsvärde och bedöms utan hänsyn till den berömda cocktaileffekten.
  • Ämnen är tillåtna tills de bevisas vara farliga, inte tvärtom som man kanske skulle tycka var rimligt.
  • Förbjuds en kemikalie i EU är det ändå okej att importera varor som innehåller ämnet om de är tillverkade utanför EU.
  • Bisfenol A är hormonstörande och förbjöds i nappflaskor 2011 för att det är hormonstörande. Men det är tillåtet och finns i stora mängder i kvitton och insidan av konservburkar (!).
  • Svenska huskatter har 50 gånger högre halt av bromerade flamskyddsmedel i blodet än svenska människor. När de tvättar sig slickar de i sig kemikalierna som vår elektronik och möbler släpper ifrån sig varje dag.
Först ska jag bara säga att det är en bedrift av författarna att skriva en bok om ett så komplext och svåröverblickbart ämne som kemikalier och kemikaliepolitik. Som den naturvetenskapliga analfabet jag är blir jag lite yr i huvudet ibland, men budskapet går fram ändå på ett ganska underhållande sätt trots allvaret. 

Men sedan blir jag så less. Återigen är jag som alla andra ett offer för känslan att vara trygg och ombonad i säkra Sverige. Det kan väl inte vara tillåtet att sälja farliga kemikalier? Det finns gränsvärden och regler, bara att handla på. Jorå! 

Skit också. Jag gillar verkligen mina funktionsjackor. Fyra stycken har jag. Och två par regnbrallor som andas finfint. Tröstar mig med att jag köpt två av jackorna begagnade och fortsätter att använda dem. För det hjälper inte att slänga ett evighetsmaterial, väl? 

Gjutgärnsstekpannan jag fick av vännerna i 25-årspresent är numera nummer ett i köket i alla fall.

Det blev lite långt det här, men det finns så mycket att säga om det här. Jag ska forska mer i det där med funktionskläderna. Ligger mig varmt om hjärtat. 

------------------
Och om du missat Stefan Jarls film Underkastelsen kan du passa på nu. Den finns på SVT Play fram till den 5 februari.

5 kommentarer:

Cat sa...

jag kände lite lika då jag lärde mig det, men sedan lärde jag mig också att det finns alternativ, t.ex. klättermusen har funktionskläder som inte borde innehålla farliga ämnen http://www.klattermusen.se/start_EN.php?lang=EN&curr=EUR

Millas Hälsoblogg sa...

Visst är det tråkigt att man inte kan känna sig trygg. Forska på vill gärna veta vad du kan hitta för alternativ om funktionskläder

gollings sa...

Att detta inte nås ut till alla är hemskt. Får det verkligen fortsätta så här kände jag när jag läste boken. Jobbar på som tusan med att sprida budskapet. Länkar gärna till din sida förresten.
www.mariacollings.se

Mitt Ordnade Kaos sa...

Efter filmen underkastelsen började jag rensa ut vårt hem. Nu mår jag mest dåligt av att jag har lagat så mycket mat i teoflonpannor och insett att vår familj troligen fått i sig en hel del. Även jag har funktionskläder i Gore-Tex och jag kan inte längre använda dem nu när jag vet. Att det ska gå att få producera sådana ämnen, hade jag vetat detta hade aldrig dessa saker fått komma in i mitt hem. Det enda man kan göra för att påverka tror jag är att bojkotta sådana varor & försöka påverka sin omgivning att göra det samma.

Titta gärna in på min blogg där jag skriver om det.

Esbe sa...

Visste att det var illa, men inte så illa :/ Stackars missekatter <3 och alla andra djur förstås... Nå, när man nu har ett par goretex-kängor och regnjacka i funktionsmaterial, då får man väl använda det tills det går sönder - men hur löser man det sedan?