10 februari 2012

Etikanalyserad

Oj, jag är helt överväldigad. Jag fick hem resultatet av det där samtalet jag hade med tjejen som pluggar Hållbar samhällsutveckling på universitetet. Utifrån vårt samtal hade hon gjort en etikanalys. Ja jösses!

Något udda var det att läsa fyra långa sidor om mig själv och hur mina åsikter och handlingar kopplas till olika teorier om etik och moral. Men jättekul att läsa och min nya bekant har verkligen gjort ett bra jobb utifrån vårt samtal.

Jag fick lära mig nya ord som pliktetik, dygdetik och hierarkisk biocentrism (som jag tydligen har ett tydligt drag av). Och texten fick mig att fundera över saker, som till exempel om jag gör vissa handlingar för att de är "rätt i sig" eller för att de förhopppningsvis får goda konsekvenser? Jag kan inte riktigt bestämma mig. Men jo, det är konsekvensen som räknas, även om man tvingas inse att en del enskilda handlingar har försumbara konsekvenser. Eller vad tycker ni?

Verkligen spännande. Och vilken intressant utbildning det verkar vara. Samtliga delkurser kan dessutom läsas som fristående kurser. *myror i huvudet*

Trevlig helg allihop!

2 kommentarer:

Melissa sa...

Vad intressant det låter. Fats jag har alltid undrat om det spelar någon roll mellan de två, "rätt i sig" och "förhoppningsvis får goda konsekvenser". Jag utgår i från båda punkterna när jag gör ett val. Man gör det man tror är rätt och hoppas det bidrar med något. Men även punkterna ensamma hade fått mig att välja det ena eller det andra. Sen om konsekvenserna är försumbara, må så vara, men i längden är de inte det oavsett hur långt ut de når. Enligt mig! :)

Karin sa...

Hej!
Precis. De två utgångspunkterna motsäger ju inte varandra. De spelar kanske bara olika mycket roll vid olika tillfällen.