1 februari 2012

Etikfika

Oväntad bonus med att ha en egen miljöblogg: Möjligheten att få ta en kaffe med tidigare helt okänd intressant person och diskutera etiska frågor om livsstil.

Precis det fick jag göra idag. Det var Ylva, en bloggläsare som läser en universitetsutbildning i hållbar samhällsutveckling, som kontaktade mig för en uppgift om olika etiska teorier och moraliska ställningstaganden kring miljö och hållbar utveckling. Hon ville intervjua mig om mina tankar utifrån det jag skriver på min blogg. 

Så kom det sig att jag stressade från jobbet, satte mig ner med en sojalatte för att få frågan "Varför ska vi bry oss om miljön?" Vad jag svarade? Jag minns faktiskt inte riktigt, men det ska bli väldigt intressant att se om hon lyckas få ut något av det jag sa. 

Vi hann med många tankar under den där timmen på Waynes. Jag vet inte om varken Ylva eller jag blev klokare, men bara att sätta ord på att det är svåra frågor och att man inte har alla svar, behövs ibland. 

Ja vad säger ni? Varför ska man bry sig om miljön? 

3 kommentarer:

Marit sa...

Mycket enkelt att svara på. Om vi skippar att bry oss om miljön så kommer det mycket snart inte att finnas något annat att bry sig om heller, som de hundra miljontals saker som vi väljer att bry oss om innan miljön idag. Superlogiskt!

kalebass sa...

Det är väl oftast enklast att inte bry sig. Inte ta ställning. Sopa under mattan, det händer inte mig, osv.. Vi tror att miljö det är något som finns utanför, runt omkring oss, tänker inte på att vi är en del av miljön! Allt vi gör och inte gör påverkar allt annat.
Men visst känns det hopplöst ibland.

Anonym sa...

Visst skall man bry sej om miljön, ju mer man själv avstår från saker och få med sej någon kompis att göra samma, ju mer ville man göra. tex. ha en plastpåse med sej på promenaden för att plocka upp skräpp för att lägga det i nästa
papperskorg.