29 februari 2012

Läder

Nu tog jag mig tid att läsa på mer om skinn och läder, apropå Råd & Röns artikel om läder, miljö och arbetsförhållanden förra veckan. Suck...

Problemen med skor och handskar i skinn har jag inte riktigt haft koll på. Tänkt att det är sådant jag köper så sällan att det inte är något att bråka om. Nu har jag för all del inte köpt något alls i skinn på över ett år, men det beror mest på mina djurrätts- och veganfunderingar. Miljö- och kemikalieaspekten var jag lyckligt opåläst om. Eller valde kanske att förtränga. Tyvärr är ett par skor inte "bara ett par skor", utan man behöver nog fundera en vända på vad man köper egentligen.

Jag måste ha missat Naturskyddsföreningens undersökning 2009. De skriver rakt på sak vad det handlar om - kemikalier en masse i garvningsprocessen, och som alltid är det arbetare och deras miljö på andra sidan jorden som får ta skiten. Samma visa varje gång. Och nu är dessutom djur inblandade - vi svenskar är ju annars så noga med att köpa kött och mjölk från Svenska djur. Köper du importerade skinnskor kan du vara helt säker på att skinnet inte kommer från svenska djur. Kort sagt, vi har ingen aning vilken verksamhet som tjänar pengar på skorna vi köper och vilka djur och människor som farit illa för att vi ska kunna köpa så billigt som möjligt. Som vanligt.

Så, what to do? För min egen del har jag ju hittat en lösning som passar för mig - jag struntar helt i att köpa läder eftersom jag kommit på att jag inte behöver. Men kan man inte avstå kan man leta efter de schystare alternativen. Den sista skinnskon jag köpte hösten 2010 var den här från Kavat, som använder vegetabilgarvat skinn och kan till och med EcoLabel-märka skorna. De har jag använt flitigt i vinter och de kommer att hålla flera säsonger till om jag sköter dem. 

Ja det är väl råd nummer två. Köp skor som du vet kommer hålla länge, både i funktion och stil. Jag skryter gärna om mina Martens-kängor som jag köpte december -96 och som jag fortfarande använder på vintrarna. Sulan är knappt sliten, ju! 

3 kommentarer:

amrita olive sa...

köp "vegetariska" skor på Green Laces
www.greenlaces.se/ kan varmt rekomendera dom. mina vegetarian boots är favoriter, så varma, så sköna och hållbara! dom har massor med snygga modeller! ♥ ♥ ♥ wear what the world can afford! ;)

Marie sa...

Intressant som alltid Karin! Det här är en motstridig punkt. Det är svårt att veta hur man ska förhålla mig. Som mjölkdrickande vegetarian stödjer jag ju djurindustrin och därmed skinnindustrin men köper mest begagnade skor eller tygskor.

Det galna är att garveriprocessen innan kemikalierna kom in i bilden var en helt naturlig process. Man låter skinnet ligga i ett vattenbad med ekbark i ett år och så sköter det sig själv. Det funkar så klart inte på dagens marknad men det finns några få som fortfarande gör det. Se det här klippet från Edwardian Farm (för övrigt fantastiskt program): http://youtu.be/JePHz7yVijk

(för övrigt har jag också ett par DMs som jag köpte 1995 :)

Karin sa...

Amrita: Ja självklart, Green Laces är stans bästa skobutik, alla kategorier!

Marie: Jag tänker att det inte behöver vara antingen eller. Även om man inte slutar med varken mjölk eller läder så kan man ju fundera på hur man kan göra för att inte köpa oreflekterat. Det går ju att hitta mindre dåligt om man anstränger sig, och med läder handlar det väldigt mycket om kvalitet, så att man köper skor som håller i många år. 90-tals-martens är klart godkända, eller hur!